Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2013-01-08 16:00


Boende i Västra Götaland får fortsatt tillgång till vård i Värmland


Ett nytt avtal med den innebörden undertecknades på tisdagen i Karlstad, i samband med ett möte där ytterligare samverkan mellan Västra Götalandsregionen och landstinget i Värmland diskuterades.

Flera olika befintliga avtal har nu samlats i ett enda nytt avtal som gäller åren 2013-2016.

 

Ewa Arvidsson och Fredrik Larsson
undertecknade det nya avtalet.

 Klicka för högupplöst bild

 

Etablerad samverkan sedan tidigare
Västra Götalandsregionen har genom Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland sedan många år en etablerad samverkan med Landstinget i Värmland inom flera hälso- och sjukvårdsområden. Syftet med det nya avtalet är att ge dalslänningar och andra invånare i Västra Götaland  tillgång till all hälso- och sjukvård i Värmland

Det nya samlade avtalet är ett underavtal till ett ramavtal som nyligen tecknades mellan Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott och landstingsstyrelsen i Värmland. Avsikten med detta avtal är att långsiktigt stärka samverkan och samarbete mellan parterna. Redan idag kan värmländska barn och ungdomar genom ett avtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset få högspecialiserad vård på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg.

Vårdval och ambulanshelikopter
Andra områden där samverkan diskuteras är utnyttjande av vårdvalssystem över landstings-/regiongränsen. Det skulle till exempel ge Åmålsbor möjlighet att välja vårdcentral i Säffle, och vice versa.

Vidare vill parterna samarbeta om ambulanshelikopterverksamhet, på ungefär samma sätt som idag sker med ambulanserna. Idag har Västra Götalandsregionen en ambulanshelikopter och  Landstinget i Värmland planerar att skaffa en.

Underlättar för medborgarna
– Vi tycker det är mycket positivt att Västra Götalandsregionen och Landstinget i Värmland även i fortsättnnigen samarbetar med syftet att underlätta för medborgarna att söka vård och behandling där det passar dem, säger Ewa Arvidsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland

- Detta är ett bra exempel på att landsting och regioner kan samverka till nytta för våra innevånare, så att vi kan uppfylla deras förväntningar om att få rätt vård så nära som möjligt, säger Fredrik Larsson, ordförande landstingsstyrelen i Värmland.



Kontaktperson: Ewa Arvidsson (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, telefon 0703-257 334
Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande, telefon: 070-662 91 93


Läs meddelandet som PDF