Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2008-06-30 14:00


Det lokala demokratiska inflytandet – viktigt i medborgarnas primärvård


Viktiga framgångsfaktorer i medborgarnas primärvård är ett fortsatt lokalt demokratiskt inflytande. De lokala behoven och lokala förutsättningarna måste vara styrande anser hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal i sitt yttrande på idéskissen ”Vägen till medborgarnas primärvård”.

 

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Trestad och Dalsland har alla yttrat sig över idéskissen ”Vägen till medborgarnas primärvård”. Nämnderna ställer sig bakom grundtankarna i idéskissen att genom fritt vårdval och mångfald stärka medborgarnas primärvård.  Medborgaren såväl som patienten skall ha ett stort inflytande över hur vården skall utvecklas.

 

Nämnderna företräder invånarna och har genom sin befolkningsföreträdarroll god kännedom om de lokala förutsättningarna och de lokala behov invånarna har av hälso- och sjukvård.  Av den anledningen är det viktigt att nämnderna fastställer förutsättningarna till den vård som skall bedrivas och även i fortsättningen tecknar avtal och vårdöverenskommelser. Nämnderna bör vara de som auktoriserar vårdgivare samt sköter uppföljningen av dessa.

 

Inom Fyrbodalsområdet finns områden med mindre folkmängd och nämnderna måste vara de som ser till att det inte sker någon underetablering i något område.

 

Nämnderna har länge arbetat för att förstärka den nära sjukvården. Samverkan är och förblir en mycket viktig fråga. För många patienter går det inte att få alla vårdbehov hos en och samma vårdgivare – för att vården skall vara effektiv för den enskilda patienten behövs många gånger flera olika vårdgivare. I sitt remissyttrande pekar nämnderna på att det finns en risk när alla enheter blir självstyrande, att det egna resultatet blir viktigare än det samlade, och då kan det tidigare samverkansarbetet avstanna.

 

Ersättning är ett sätt att styra mot uppsatta mål. Av den anledningen är det viktigt att nämnderna ges möjligheten att lokalt anpassa ersättningarna så att de styr mot de behov som medborgarna har av hälso- och sjukvård bl a för att åstadkomma en utveckling av öppettider, få fler vårdgivarkategorier – få fler specialister ut i närmiljön.

 

Nämnden delar uppfattningen att samma uppdrag ska ge samma ersättning oavsett om det sker i offentlig eller privat drift.



Kontaktperson: Håkan Sundberg 0522-67 08 81
Per-Arne Brink ordf Norra Bohuslän 0703-24 38 75 Ewa Arvidsson ordf Dalsland 0703-25 73 34 Ulrik Hammar ordf Trestad 0709-48 04 88


Läs meddelandet som PDF