Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2014-10-09 08:30


Dialogmöte om jourmottagningar i norra Bohuslän den 15 oktober


Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium har tagit initiativ till ett möte med vårdgivarna för en dialog kring jourmottagningarna i Norra Bohuslän. Syftet med mötet är att hitta en lösning där alla invånare får tillgång till jourcentral på kvällar och helger på rimligt avstånd. En aktuell fråga som ska tas upp vid mötet är planerna på att stänga jourcentralen i Strömstad.

 – Vi är framförallt bekymrade över de vårdsökande som drabbas hårdast av långa resvägar till närmaste jourcentral, inte minst barnen och våra äldsta invånare, säger hälso- och sjukvårdschef Håkan Sundberg.

Gällande regelverk ställer inte krav på vårdgivarna att hålla jouröppet inom ett visst avstånd för invånarna. Förhoppningen hos politikerna i presidiet är att vårdgivarna ändå vill samarbeta för att uppnå en god tillgänglighet för alla invånare som behöver vård.

 – Vi hoppas på intresse hos vårdgivarna att hitta en gemensam lösning för att undvika orimligt långa restider, trots att det inte finns tvingande krav enligt den nu gällande Krav- och kvalitetsboken.

Det blir inte bara de patienter som får lång väg till jourcentralen som drabbas om det blir glesare mellan jourcentralerna, utan det kan ge effekt på övrig sjukvård.

 – Det finns risk för överströmning till akutsjukvården om avståndet till närmaste jourcentral är för långt, säger Håkan Sundberg.

Politikerna i presidiet är därför angelägna om en god dialog i frågan. De är medvetna om att det är svårt att bära kostnaderna för jourcentraler på mindre orter eftersom befolkningsunderlaget är relativt litet och besöken få. En samverkan där vårdcentralerna tillsammans hittar en lösning är därför önskvärt. Inbjudan till dialogmötet har skickats till verksamhetscheferna för alla berörda vårdcentraler i norra Bohuslän.



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 0703-40 75 45


Läs meddelandet som PDF