Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2011-11-28 08:30


Styrelsen för NU-sjukvården, hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad:

Enighet kring vårdöverenskommelse 2012


Presidierna för hälso- och sjukvårdsnämnderna Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad och presidiet för Styrelsen för NU-sjukvården är överens om vårdöverenskommelse för 2012, och den framtida inriktningen för hälso- och sjukvården i Fyrbodal.
Slutligt beslut om överenskommelsen fattas dock av styrelse och nämnder vid respektive sammanträde i december.

- Inriktningen lägger grunden för en sjukvård som kan verka i ett längre perspektiv med nya förutsättningar, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Lars Helldin.
-  Hänsyn måste tas till befintliga  resurser, men tillgängligheten till vården ska inte äventyras. Utgångspunkten är bästa möjliga vård till medborgarna, säger Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla.

I vårdöverenskommelsen anges bland annat vilken vård som skall bedrivas, volymer och den ersättning som NU-sjukvården får från nämnderna för att bedriva den överenskomna vården.
Överenskommelsen följer de anvisningar som regionstyrelsen gett i så kallade planeringsdirektiv, där stort fokus sätts på kostnadskontroll och effektiviseringar hos sjukhusen för att skapa en hållbar ekonomisk utveckling.

Satsning på förstärkt närsjukvård

Samtidigt inleds i Fyrbodal en satsning på förstärkt närsjukvård för att mer av vården ska kunna ges i hemmet eller i närheten av hemmet. Detta gäller både akut och planerad vård.
- Denna inriktning medför ett flerårigt och successivt arbete tillsammans med kommuner, primärvård och andra parter, säger hälso- och sjukvårdschef Håkan Sundberg.

En förstärkt närsjukvård och andra satsningar ställer dock krav på helhetslösningar och effektiviseringar inom alla delar av sjukvården, där en förändring av utbudsstrukturen bedöms nödvändig. Denna förändring kommer att beröra samtliga sjukhus inom NU-sjukvården och omfatta både akut och planerad vård.
-  Det finns vård som bör decentraliseras så att den kommer närmare patienten, men också vård som bör centraliseras till färre utbudspunkter. Detta kommer att få positiva effekter på både kostnader och tillgänglighet, säger sjukhusdirektör Lars Helldin.

- Sammanfattningsvis upplever vi det speciellt viktigt att NU-sjukvården i samarbete med primärvård och kommuner utvecklar den nära vården för medborgarna i Fyrbodal, säger Håkan Sundberg.



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 0703-407 545,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, 0733-767 240


Läs meddelandet som PDF