Ett förslag till vårdöverenskommelse 2013-2014 mellan de tre hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal och Styrelsen för NU-sjukvården finns nu klart för politiskt ställningstagande.
Förslaget innebär en fortsättning på den inriktning som lades fast i och med 2012 års överenskommelse. Väsentliga delar i överenskommelsen är en fortsatt utveckling av närsjukvården, överföring av akut ortopedi till NÄL under 2013 samt en samling av planerad operationsverksamhet till Uddevalla sjukhus under 2013.
- Det finns en fortsatt samsyn om behovet att både flytta viss vård närmare invånarna och att koncentrera viss vård till färre ställen för att kunna arbeta kostnadseffektivt och med hög kompetens, säger Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla.
Hälso- och sjukvårdsnämndernas roll är att vara befolkningsföreträdare och beställare av hälso- och sjukvård. Vårdöverenskommelsen innebär ett ansvar för NU-sjukvården att bedriva länssjukvård på Uddevalla sjukhus, Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL), Dalslands, Lysekils och Strömstads sjukhus samt vid psykiatriska öppenvårdsmottagningar.
Tvåårig överenskommelse
Den tvååriga överenskommelsen utgår bland annat från direktiv från regionstyrelsen, där ett prioriterat mål är att regionens sjukhusgrupper ska komma i ekonomisk balans.
Efter indexuppräkning minus det effektiviseringskrav på 0,7 procent som regionfullmäktige fastställt uppgår ersättningen till NU-sjukvården för 2013 till knappt 3,6 miljarder kronor, 72 miljoner kronor mer än 2012.
Målet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för NU-sjukvården att 2014 nå en produktionsvolym som motsvarar befolkningens behov och kraven på tillgänglighet. Under 2013 kommer dock en ekonomisk obalans att finnas. NU-sjukvårdens bedömning är att denna uppgår till 75 miljoner kronor. Under 2013 kommer sannolikt därför målen för det statliga stimulansbidraget Kömiljarden och vårdgaranti inte fullt ut kunna uppfyllas.
- Trots att vi kommer att arbeta intensivt med att utveckla både verksamheten och våra strukturer, så ser vi att vårdbehovet som vi möter inte fullt ut kommer att rymmas inom överenskommelsen. Detta innebär att vi kommer att prioritera utifrån medicinsk angelägenhetsgrad samtidigt som vi försöker klara av att möta så stor del av behovet som möjligt, säger Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.
NU-sjukvården kommer utöver de påbörjade strukturella förändringar som syftar till en rationalisering av vårdens förutsättningar också att genomföra en översyn av sin personalsituation utifrån täthet, schema, kompetens och ersättning vid frånvaro. Avsikten är att öka produktionen inom givna förutsättningar.
Närsjukvård
Överenskommelsen innebär också att NU-sjukvården tillsammans med kommuner och primärvård prioriterar arbetet med att minska inflödet av akutpatienter. Målet är att alla kommuner utanför under avtalsperioden ska ha etablerade former för samverkande närsjukvård. I närsjukvårdsbegreppet ingår primärvården, sjukvårdsrådgivningen 1177, den kommunala hälso- och sjukvården, ambulanssjukvården och öppenvård inom länssjukvårdens specialiteter.
På sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors ska mottagningsverksamheterna bedrivas med samma omfattning och volymer som under 2012.
I Trestadsområdet kan mottagningsverksamhet förläggas till ett av sjukhusen Uddevalla – Näl.
Vårdöverenskommelsen innebär också en rad åtaganden för NU-sjukvården utifrån regionens handlingsprogram God vård, som omfattar områdena Jämlik vård (inklusive särskilda behovsgrupper som hälso- och sjukvårdsnämnderna definierat), Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård, Säker vård, Effektiv vård, Patientfokuserad vård, och Vård i rätt tid/tillgänglighet.
Nämnder och styrelse tar ställning till förslaget till överenskommelse följande datum:
- 25 oktober: Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad
- 26 oktober: Styrelsen för NU-sjukvården och Hälso- och sjukvårdsnämnden norra Bohuslän
- 29 oktober: Hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland
Förslag till vårdöverenskommelse HSN 1-3 och Styrelsen för NU-sjukvården 2013-2014 (PDF)