Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2014-11-18 16:00


Framflyttad start för Praktikertjänsts övertagande av viss specialistsjukvård i Lysekil, Strömstad och Dalsland

Bytet av vårdgivare vid lokalsjukhusen skjuts upp till 7 april


 

Enligt tidigare planer skulle Praktikertjänst överta driften av viss öppen somatisk specialistsjukvård vid lokalsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland den 12 januari 2015. Verksamhetsstarten är nu uppskjuten till den 7 april. Orsaken är tekniska problem med journalhanteringen.

– Ett välfungerande system för journalhanteringen måste bli klart först, framför allt för att säkerställa patientsäkerheten, säger hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg.

Även Praktikertjänst AB och NU-sjukvården är överens om att det är viktigt att hitta en bra lösning för journalöverföringen innan verksamhet från NU går över i Praktikertjänsts regi.

– Det tar längre tid än beräknat eftersom Västra Götalandsregionens datanät inte kan öppnas för Praktikertjänst, vilket vi hade förväntat. Nu måste Praktikertjänst arbeta fram en teknisk lösning för att kunna kopplas ihop med NU-sjukvårdens datanät, säger Håkan Sundberg.

Frågan om sammanhållen journalföring är inte ett lokalt problem inom Fyrbodal utan är något som många vårdgivare länge velat se en lösning på, såväl inom Västra Götalandsregionen som i andra landsting.

– Men flera landsting har redan öppnat sina nät, vilket i hög grad underlättar journalhanteringen mellan olika vårdgivare, säger Håkan Sundberg.

Patienterna drabbas inte av förseningen

Inga patienter kommer att drabbas, till exempel av längre väntetider, på grund av den försenade verksamhetsstarten.  Den vård som Praktikertjänst skulle ta över fortsätter nu inom NU-sjukvårdens regi som tidigare fram till den 7 april. Personalen som valt att gå över till Praktikertjänst kommer att jobba kvar inom NU-sjukvården fram till dess. Även andra vårdgivare som berörs erbjuds att förlänga sina avtal tills Praktikertjänst tar över verksamheten.



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tel. 070-340 75 45


Läs meddelandet som PDF