Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2014-02-26 16:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland fortsätter betala för värdar och värdinnor på sjukresor med Ronden-bussarna


De sjukresebussar”Ronden” som trafikerar Dalsland kommer även i fortsättningen att ha värdar/värdinnor ombord som hjälper resenärerna tillrätta.
Hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland har beslutat att anslå pengar för att denna service ska kunna upprätthållas.
- Många dalslänningar har långa resvägar till sjukhus och annan vård. Servicen med värdar och värdinnor hjälper till att skapa trygghet vid vårdtillfällena, inte minst för våra äldre invånare. säger nämndens ordförande Ewa Arvidsson (S).
- En bra servicenivå på Ronden-linjerna är viktigt också för att motivera fler att använda Ronden istället för taxiresor som är betydligt dyrare, säger Ewa Arvidsson.

Specialanpassade bussar

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som finansiserar dalslänningarnas resor till och från vården. Ronden är bussar som är särskilt anpassade för sjukresor, och som går i linjetrafik efter fastställd turlista.
Västtrafik genomförde förra året en upphandlng av bussentreprenörer som ska trafikera sjukreselinjerna i Västra Götaland från och med den 16 juni i år. I Fyrbodal fick Buss i Väst AB avtalet för trafiken. Bolaget kommer att trafikera linjerna med specialanpassade bussar med handikapptoalett och rullstolslift.
Även vanliga resenärer ska i mån av plats kunna åka med Ronden-bussarna.

Olika lösningar tänkbara

Precis som vid tidigare upphandling har värd- eller värdinneservice inte ingått. Skälet till detta är att stimulera till fler anbud  och ge utrymnme till olika lösningar inom regionen när det gäller service ombord på bussarna.
Idag trafikeras Ronden-linjerna i Dalsland med bussar som drivs av Falck AB, som också har uppdraget att bemanna med värdar/värdinnor. Dessutom finns en mindre taxibuss som drivs av Sandströms buss AB.
Vid sitt sammanträde den 26 februari beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland att anslå som högst tre miljoner kronor för att upprätthålla värd- och värdinneservicen på de Ronden-linjer som trafikerar Dalsland.
Det är nu regionens sjukreseenhet som ska ta fram en lösning på bemanningen rent praktiskt. I till exempel Skaraborg har enheten avtal med sjukhuset för att bemanna bussarna.
- I och med nämndens beslut om att fortsätta finansiera värd- och värdinneservicen så förutsätter vi att en bra lösning också kommer till stånd, säger Ewa Arvidsson.



Kontaktperson: Ewa Arvidsson (S), ordförande, tfn 0703-25 73 34,
Annette Ternstedt (V), förste vice ordförande, tfn 0705-88 73 74, Krister Stensson (M), andre vice ordförande, tfn 0703-93 15 17, Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tfn 010-44 13 349, mobil 0703-40 75 45


Läs meddelandet som PDF