Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2012-04-05 09:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden bjuder in Dalslandsborna till dialogmöten


Nu får alla invånare i Dalsland möjlighet att vara med och tycka till om framtidens hälso- och sjukvård.
Hälso- och sjukvårdsnämnden bjuder under april och maj in till dialogmöten med befolkningen i samtliga Dalslandskommuner. Det första mötet äger rum den 18 april i Bengtsfors.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland ansvarar för att alla invånare i Dalsland har tillgång till den hälso- och sjukvård som behövs. Samtal och möten med befolkningen är en viktig del i arbetet med att kartlägga vårdbehoven, och är också ett uppdrag som nämnden har från regionfullmäktige.

Under förra mandatperioden arbetade nämnden med så kallade medborgarråd, där ett antal fasta medlemmar träffades regelbundet. Erfarenheterna från både medborgare och politiker var mycket positiva, och under 2011 har nämnden arbetat fram en genomförandeplan för en utvecklad och förnyad medborgardialog.
- Det finns många bra metoder för att föra en dialog med befolkningen. Oftast behöver man använda flera för att kunna nå och attrahera olika grupper i samhället, säger Ann-Cathrine Gardendahl,  administrativ chef vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, och ansvarig för utveckling av medborgardialogen för hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal.

För att nå ungdomar med information om nämndens roll och ansvar och för att lyssna till de ungas behov och synpunkter, planeras för möten i högstadieskolor i Dalsland  under året. I dessa möten kommer samtliga ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden att vara delaktiga.

Äldre i fokus
I den första aktiviteten för året är det dock den äldre delen av befolkningen som står i fokus.
Genom annonser i dagspressen bjuder nämndens presidium  under april och maj in till ett möte i varje kommun, där information bland annat kommer att ges  om vad nämndens vårdöverenskommelse 2012 med NU-sjukvården innebär. Nämnden vill också diskutera hur man kan utveckla samverkan i den nära hälso- och sjukvården för framför allt de äldre invånarna, som ofta behöver vård och stöd från flera olika vårdgivare.
Medverkar gör ordförande Ewa Arvidsson (S), förste vice ordförande Annette Ternstedt (V) och andre vice ordförande Krister Stensson (M).

- Jag ser fram emot att tillsammans med övriga presidiemedlemmar få möta våra invånare på ett för oss delvis nytt sätt. Framtidens hälso- och sjukvård kräver en ökad samverkan inte bara mellan olika vårdgivare, utan även i dialogen mellan befolkning och förtroendevalda, säger Ewa Avidsson.

 

Tid och plats för dialogmöten i kommunerna:

  • Bengtsfors: onsdag den 18 april kl 16-19, biblioteket i Bengtsfors
  • Färgelanda: måndag den 23 april kl 16-19, Dalslands folkhögskola
  • Dals-Ed: torsdag den 3 maj kl 16-19, Stallbacken, Ed
  • Mellerud: onsdag den 9 maj kl 16-19, Café Älvan
  • Åmål: onsdag den 16 maj kl 16-19, Åmåls kulturhus


Kontaktperson: Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, telefon 0522 - 67 08 77, 0709 - 10 47 85
Ewa Arvidsson (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, telefon 0703-25 73 34


Läs meddelandet som PDF