Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2010-06-21 18:00


Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän tecknar avtal om ögonsjukvård med två privata vårdgivare


Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän har efter upphandling beslutat teckna avtal med två privata leverantörer av ögonsjukvård, Clas-Peter Lindhé och DocLand Invest AB.

Den nu genomförda upphandlingen gäller läkarbesök för bedömning och behandling av ögonsjukdomar. Syftet är att tillgodose behovet av bra och tillgänglig öppen ögonsjukvård för invånarna i nämndsområdet.
Upphandlingen har omfattat minst 500 läkarbesök per kommun, totalt 3 000 besök, lokaliserade  till Strömstad och/eller Tanum, Sotenäs och/eller Lysekil samt Munkedal och/eller Orust.

De nya avtalen ersätter de avtal nämnden idag har med privata vårdgivare på Orust och i Munkedal, och som nu löper ut. Upphandlingen har också gjorts mot bakgrund av att NU-sjukvården under perioder haft problem att läkarbemanna den öppna ögonsjukvården vid Strömstads och Lysekils sjukhus i den omfattning som beställningen från hälso- och sjukvårdsnämnderna säger. Upphandlingen, som genomförts i samarbete med NU-sjukvården, innebär att nämnderna minskar sin beställning av ögonsjukvård till NU-sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut innebär att avtal tecknas med Clas-Peter Lindhé om ögonsjukvård för Munkedal/Orust med lokalisering i Munkedal, och att avtal tecknas med DocLand Invest AB om ögonsjukvård för Tanum/Strömstad med lokalisering i Strömstad.
För Lysekil/Sotenäs saknades giltiga anbud.

Clas-Peter Lindhé är den vårdgivare som nämnden idag har avtal med om ögonsjukvård i Munkedal.
Företaget DocLand Invest AB:s mottagningsverksamhet i Strömstad är planerad att bedrivas i Vårdcentralen Bohuslindens lokaler.

De nya vårdgivarna ska ha en nära samverkan med NU-sjukvårdens ögonklinik, som vid sjukhusen i Strömstad och Lysekil förutom läkarvård även bedriver vård utförd av ögonsjuksköterska/ortoptist.
Remisser till ögonspecialist ska tas emot av NU-sjukvården, som sedan prioriterar och fördelar mottagningsbesöken.

De nya avtalen gäller från och med den 1 september 2010 till och med 30 augusti 2012, med möjlighet till förlängning.



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tfn 0522-67 08 81, mobil 0703-40 75 45,
Per-Arne Brink (S), ordförande, tfn 0703-24 38 75, Jan Alexandersson (V), förste vice ordförande, tfn 0706-61 41 74, Inga Göransson (C), andre vice ordförande, tfn 0706-91 41 37


Läs meddelandet som PDF