Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2011-03-11 08:00


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal utvecklar medborgardialogen


Medborgarråd är ett uppskattat och givande sätt att föra dialog med invånarna om hälso- och sjukvårdsfrågor.
Det visar en enkätundersökning som hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla gjort efter de 103 medborgarråd som hållits i Fyrbodal under den gångna mandatperioden.
Resultatet och erfarenheterna tas nu med när hälso- och sjukvårdsnämnderna undersöker hur formerna för medborgardialog kan utvecklas och förnyas.

Hälso- och sjukvårdsnämndernas roll är att vara befolkningsföreträdare och beställare av hälso- och sjukvård. En viktig uppgift är att föra dialog med invånarna och på det sättet öka förutsättningarna för demokratiskt inflytande och delaktighet.
Dialogen sker på olika sätt, alltifrån nämndsledamöternas kontakter med enskilda medborgare till möte med brukarföreningar, pensionärsråd, kommunala handikappråd och medborgarråd.

Medborgarråd i alla kommuner
Åren 2007-2010 har det funnits ett medborgarråd i varje kommun i Fyrbodal. Urvalet av medborgare till råden skedde slumpvis ur befolkningen i mandatperiodens början, och medborgarna har sedan träffat politiker från respektive hälso- och sjukvårdsnämnd 3-4 gånger per år.
- Många värdefulla möten och samtal har ägt rum. Nämndernas ledamöter har fått ta del av viktig kunskap, information och åsikter, samtidigt som de fått möjlighet att belysa  och förmedla sin ståndpunkt i olika hälso- och sjukvårdsfrågor, säger Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, och ansvarig för utveckling av medborgardialogen.
 
Majoriteten positiv
En enkätundersökning som nu genomförts bland deltagarna från befolkningen visar att en majoritet är positiv till medborgarråden. De tyckar att träffarna har varit intressanta och givande och ökat deras kunskap om hälso- och sjukvården. Många uppger också att de fått ökad förståelse för den demokratiska processen, samt att de ökat sitt demokratiska inflytande och engagemang.
Medborgarna i norra Bohuslän är något mer kritiska till träffarna och hade önskat mer tydlighet när det gäller medborgarrådens syfte.

Utveckling av formerna
Hälso- och sjukvårdsnämnderna har nu inlett ett arbete med att utveckla formerna för medborgardialog. Nämndernas mål är bland annat att bredda och fördjupa dialogen, framför allt med den yngre befolkningen.
- Ett sätt kan vara att möta medborgarna i de miljöer där de normalt vistas, till exempel i skolan, på fritidsgårdar eller i olika föreningar, säger Ann-Cathrine Gardendahl.

Sammanställningarna av enkätundersökningen och en fördjupad bakgrund kring utvecklingen av Medborgardialogen kan läsas under rubriken ”Dokument” på Hälso- och sjukvårdsnämndernas webbplatser:
 
www.vgregion.se/hsn1 (Norra Bohuslän)
www.vgregion.se/hsn2 (Dalsland)
www.vgregion.se/hsn3 (Trestad)



Kontaktperson: Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, telefon 0522 - 67 08 77, 0709 - 10 47 85


Läs meddelandet som PDF