Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2011-08-22 09:00


Jourverksamheten i Strömstad samlas åter på sjukhuset


Jourverksamheten nattetid i Strömstad flyttar den 4 september tillbaka till Strömstads sjukhus.
Lokalerna blir desamma som för den jourverksamhet som bedrivs på kvällar och helger.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden har arbetat intensivt med denna fråga och det är mycket glädjande att vi nu nått en lösning där vi åter får en sammanhållen jourverksamhet i Strömstad, säger Per-Arne Brink (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän.

Jourverksamheten i Strömstad är ett delat ansvar mellan vårdcentralerna i området och hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vårdcentralernas ansvar är att bedriva jourverksamhet mellan kl 17 och 22 på vardagskvällar och minst sex timmar på lördagar, söndagar och helgdagar. Öppettiderna på helgerna styr vårdcentralerna själva över och ska om de bedömer att behov finns hålla öppet mer än sex timmar per dag.
Vårdcentralerna har löst sitt jouransvar genom en gemensam jourcentral i den offentliga vårdcentralens lokaler på Strömstads sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har valt att tillhandahålla jourverksamhet även nattetid, kl 22-07 veckans alla dagar. Fram till den 15 maj i år var även nattjouren förlagd till lokalerna på Strömstads sjukhus. En upphandling av verksamheten efter den 15 maj resulterade i byte av vårdgivare och att nattjouren istället lokaliserades till Södra Kyrkogatan, i företagshälsovården Previas lokaler.
Lokaliseringen och lokalerna uppfyller de krav som ställdes vid upphandlingen, men kritik har på olika sätt framförts mot att jourverksamheten splittrats och att detta riskerar att skapa förvirring hos de vårdsökande.

Den lösning som hälso- och sjukvårdsnämnden nu arbetat fram innebär att vårdgivaren Jocema Vård AB, som bedriver nattjoursverksamheten, hyr in sig i samma lokaler på Strömstads sjukhus som kvälls- och helgjouren använder.
- Förändringen vi nu genomför sker efter samråd och i samförstånd med vårdgivaren, säger Per-Arne Brink.

Nattjouren i Strömstad finns på Strömstads sjukhus från och med den 4 september.



Kontaktperson: Per-Arne Brink (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän, tel 0703-243 875,
Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tel 0522-67 08 81, 0703-407 545


Läs meddelandet som PDF