Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2009-10-29 17:00


Överenskommelse mellan hälso-och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal och Styrelsen för NU-sjukvården om sjukvård 2010


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad och Styrelsen för NU-sjukvården har vid sina sammanträden i oktober godkänt en överenskommelse om sjukvård under 2010. I överenskommelsen ingår en omställningsersättning till NU-sjukvården om 40 miljoner kronor.

NU-sjukvården bedriver länssjukvård på Uddevalla sjukhus, NÄL i Trollhättan, Dalslands sjukhus i Bäckefors, Lysekils sjukhus och sjukhuset i Strömstad, samt psykiatrisk verksamhet i flera kommuner. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har rollen att utifrån ett medborgarperspektiv beställa hälso- och sjukvård.

Överenskommelsen för 2010 utgår från NU-sjukvårdens nuvarande utbudsstruktur och fokuserar på principiellt viktiga områden. I överenskommelsen definieras inriktning, innehåll, volymer, ersättning och uppföljning.

I överenskommelsen ingår en omställningsersättning till NU-sjukvården om 40 miljoner kronor, vilket motsvarar det effektivitetskrav på en procent som ålagts regionens verksamheter för 2010. Omställningsersättningen ska ge NU-sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna utrymme att genom gemensamma utvecklingsarbeten förbättra kvaliteten, och möta kommande års effektivitetskrav. Ett antal gemensamma utvecklingsarbeten ska genomföras och slutföras under 2010 för att bli en del av överenskommelsen 2011. Dessa avser bland annat områdena somatisk närsjukvård, vuxenpsykiatri och barn- och ungdomssjukvård. Arbetet syftar till att bättre spegla behoven och erbjuda invånarna i Fyrbodal vård på lika villkor, och anpassa organisation och geografisk placering till detta.

Som ett led i det långsiktiga effektiviseringsarbetet ska under 2010 ett arbete genomföras som syftar till att införa metoder för en bättre logistik i vården. Effektiv vårdlogistik ger ökad patientsäkerhet, bättre tillgänglighet och frigör tid för personalen.

NU-sjukvården ska slutföra arbetet med utvecklings- och omstruktureringsprojektet Vård 2010 enligt plan. De viktigaste projekten i detta arbete är:
• Anpassning av intensivvården till olika vårdnivåer
• Överflyttning av infektionssjukvården till NÄL
• Etablering av Centrum för tumörsjukdomar vid Uddevalla sjukhus

Vid full produktion och måluppfyllelse enligt överenskommelsen uppgår den totala ersättningen till NU-sjukvården under 2010 till 3 398 miljoner kronor, fördelat mellan prestationsersättning, riktade uppdrag och målrelaterad ersättning. Andelen målrelaterad ersättning har ökat till cirka 3 procent, och är inriktad mot mål som har med tillgänglighet, patientsäkerhet och kvalitet att göra.



Kontaktperson: Per-Arne Brink, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän, tel 0703-24 38 75,
Ewa Arvidsson, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, tel 0703-25 73 34, Ulrik Hammar, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad, tel 0709-48 04 88, Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande Styrelsen för NU-sjukvården, tel 0705-61 50 38, Sten Axelsson, sjukhusdirektör NU-sjukvården, tel 0705-64 12 99, Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tel 0703-407 545


Läs meddelandet som PDF