Pressmeddelande
Från Vårdsamverkan Fyrbodal
2011-12-13 14:30


Politiskt samrådsorgan bildat för Vårdsamverkan Fyrbodal


Vårdsamverkan Fyrbodal har förstärkts med en politisk nivå:  Delregionalt politiskt samrådsorgan för Vårdsamverkan Fyrbodal.
Som första ordförande har utsetts Åsa Karlsson (S), kommunalråd i Munkedal, och till vice ordförande Per-Arne Brink (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän.

 

Logotyp för Vårdsamverkan Fyrbodal

 

Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisation mellan de 15 kommunerna i Fyrbodal inklusive Lilla Edet, och Västra Götalandsregionen genom hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad, offentliga och privata vårdgivare inom primärvården, samt NU-sjukvården. Samarbetet regleras sedan år 2000 av ett samverksansavtal.

Organisationens syfte är att underlätta en samverkan över gränserna i vården av de stora och växande patientgrupper som behöver samlade insatser från flera håll i vårdsystemet. Förutom en ledningsgrupp består organisationen framför allt av fem närsjukvårdsgrupper, där lokala företrädare för olika vårdgivare samlas kring gemensamma frågor, problem och utvecklingsområden, samt en grupp för psykiatri och missbruk.

Nu förstärks  organisationen med en politisk nivå: Delregionalt politiskt samrådsorgan för Vårdsamverkan Fyrbodal.
Samrådsorganet har hållit sitt första möte där man fastställde arbetsordnings- och inriktningsdokument.

Åtta ledamöter
Samrådsorganet ska ha åtta ledamöter, där Fyrbodals kommunalförbund utser fyra av dessa. De övriga fyra utgörs av ordförande i Styrelsen för NU-sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad.

Till ordförande för två år utsågs Åsa Karlsson (S), kommunalråd i Munkedal och till vice ordförande för samma tid Per-Arne Brink (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän.

- Det här är ett viktigt och spännande uppdrag, och speciellt roligt att som kommunföreträdare bli vald som samrådsorganets första ordförande. För att kunna möta framtidens utmaningar inom vård och omsorg måste vi alla hjälpas åt och då är det viktigt att ibland kunna sätta sig kring ett gemensamt bord, säger Åsa Karlsson.

Nytt samverkansavtal
Ett av det nya organets viktigaste uppgifter blir att politiskt leda framtagandet av nytt samverkansavtal, som ska gälla från mitten av 2012.
I bland annat de nämnda närsjukvårdsgrupperna pågår ett strukturerat arbete för att beskriva brister i dagens vårdsystem och ta fram förslag till lösningar som innebär förbättringar i vården av personer i de prioriterade målgrupperna:

• Äldre personer
• Äldre med sammansatta behov av vård och omsorg
• Personer med psykisk ohälsa/sjukdom
• Barn och ungdomar
• Personer med missbruk

- För att dessa personer ska få bästa vård utifrån sina behov måste vårdens nuvarande traditioner vad gäller organisation, strukturer och ansvarsfördelning ersättas av en ny samverkanskultur. Det politiska samrådsorganet blir viktigt för att få en tidig och tydlig politisk förankring av frågor som rör inriktningen i samverkansarbetet, säger Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef och ordförande i ledningsgruppen för Vårdsamverkan Fyrbodal.

Ledamöter i  samrådsorganet:
• Åsa Karlsson (S), Munkedal – ordförande
• Per-Arne Brink (S),  Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän – vice ordförande
• Jan Gunnarsson (S), Uddevalla
• Tove av Geijerstam (FP), Vänersborg
• Yvonne Simonsson (S), Dals-Ed
• Carina Åström (S), NU-sjukvården
• Ewa Arvidsson (S), Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland
• Nicklas Attefjord (MP), Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad

Länkar:
Hälso- och sjukvårdsnämnderna:
www.vgregion.se/hsn1 (Norra Bohuslän)
www.vgregion.se/hsn2 (Dalsland)
www.vgregion.se/hsn3 (Trestad)

Vårdsamverkan Fyrbodal: www.vardsamverkanfyrbodal.se

Fyrbodals kommunalförbund: www.fyrbodal.se



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef och ordförande i ledningsgruppen för Vårdsamverkan Fyrbodal: tel 0703-407 545,
Ordförande Åsa Karlsson (S), kommunalråd i Munkedal: tel 0524-181 67


Läs meddelandet som PDF