Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli
2015-01-28 16:30


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden:

Första sammanträdet för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden höll på onsdagen sitt första sammanträde.
Nämnden beslutade bland annat om årsredovisning, budget, samt upphandlingar av öppenpsykiatrisk vård och hud-ljusbehandling.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden är en av fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen från den 1 januari 2015. Nämnden ersätter de tidigare hälso- och sjukvårdsnämnderna Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad.
Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har 15 ordinarie ledamöter och 15 ersättare. Den analyserar invånarnas behov av vård och sluter sedan avtal och överenskommelser med olika vårdgivare om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning.

Årsredovisning och budget

Vid sitt första sammanträde fastställde Norra hälso- och sjukvårdsnämnden årsredovisningarna 2014 för hälso- och sjukvårdsnämnderna Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad. Det sammanslagna resultatet för de tre nämnderna uppgår till minus fem miljoner kronor, ett underskott som Norra hälso- och sjukvårdsnämnden kan täcka med eget kapital.

Nämndens detaljbudget för 2015 visar på ekonomisk balans. En osäkerhetsfaktor är hur Vårdval Rehab som infördes i höstas slår ekonomiskt. Nämnden beslutade därför att begära full kostnadstäckning från regionstyrelsen för ökade kostnader.

Upphandlingar av vuxenpsykiatrisk öppenvård och hud-ljusbehandling

Nämnden fastställde förfrågningsunderlag för upphandling av vuxenpsykiatrisk öppenvård i Lysekil, Munkedal och Sotenäs, och gav hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att genomföra upphandlingen.
Liknande uppdrag finns redan idag i dessa tre kommuner genom avtal med Capio Psykiatri AB, ett avtal som löper ut under 2016.

Nämnden gav även hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att upphandla hud-ljusbehandling i Trollhättan/Vänersborg, och godkände förfrågningsunderlaget för denna upphandling. Avtal om hud-ljusbehandling finns idag med Medpro Clinic AB, ett avtal som nu löper ut.

Nominering till hälso- och sjukvårdsstyrelsens psykiatriberedning

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska inrätta en psykiatriberedning för att utveckla metoder och kunskaper kring psykiatri. Hälso- och sjukvårdsnämnden nominerade Kenneth Gustavsson (C) och Per-Arne Brink (S) som ledamöter till den nyinrättade beredningen. 

Sammanträdestider 2015

Följande sammanträdesdatum för 2015 fastställdes av nämnden: 19 februari, 28 april, 28 maj, 18 juni, 27 augusti, 24 september, 29 oktober och 26 november. Planeringsdagar med nämndsammanträde hålls 31 mars - 1 april.

Nämndens sammanträdeshandlingar

Nämndens hemsida



Kontaktperson: Ulrik Hammar (FP, ordförande, 070-948 04 88,
Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, 0733-32 06 80, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10, Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 070-340 75 45


Läs meddelandet som PDF