Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli
2015-04-02 08:00


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 april:

Kontrakt gällande vårdcentral i Trollhättan, Bestämmelser om samråd med pensionärsorganisationer


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden godkände vid sitt sammanträde den 1 april kontrakt om vårdcentralsverksamhet med Medicalcross Din Vårdspecialist AB. Kontraktet avser Vårdcentralen Granngårdens Hälsocentral i Trollhättan.
Regionstyrelsen har tidigare godkänt företaget för att driva vårdcentral inom ramen för regionens vårdvalssystem VG Primärvård. Kontraktet som hälso- och sjukvårdsnämnden nu har godkänt gäller från 1 maj 2015.

Samråd med pensionärsorganisationer
Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände bestämmelser om samråd på lokal nivå med pensionärsorganisationerna.
Det lokala samrådet ska vara ett forum för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan organisationerna och nämnden. Verksamhetsområdet ska vara det som hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för enligt sitt reglemente. Rådet ska bestå av ordförande och ytterligare två ledamöter från nämnden, och tolv ledamöter och tolv ersättare från pensionärsorganisationerna. Rådet ska sammanträda fyra gånger per år.
Utöver ordföranden Ulrik Hammar (FP), Trollhättan, utsåg nämnden Christina Lundqvist (S), Dals Långed, och Anna-Lena Carlsson (C), Strömstad, till ledamöter i samrådet.

Andra beslut i nämnden:
• Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände samverkansavtal om ungdomsmottagning med Strömstads kommun.
Regionen och kommunerna samarbetar kring verksamheten på ungdomsmottagningarna. Tidigare var det varje ungdomsmottagnings ansvar att teckna avtal med respektive kommun. De nya avtalen reglerar omfattning och former för samverkan, och tydliggör parternas ansvar. Avtalen gör det också lättare att ta vara på möjliga samverkansfördelar.
Samverkansavtal med övriga kommuner i Fyrbodal är redan tecknade.

• Nämnden lämnade remissyttrande gällande en motion i regionfullmäktige om mobil röntgen. I motionen föreslås att regionstyrelsen ska utreda hur mobil röntgen kan användas i olika delar av Västra Götaland, i egen regi eller i samarbete med kommunerna.
Nämnden är positiv till att frågan om mobila röntgenenheter utreds för regionen som helhet. Utredningen bör dock ha ett bredare perspektiv och också omfatta möjligheten till att i framtiden erbjuda slätröntgen på vårdcentralerna. Därmed skulle hela befolkningen kunna erbjudas lättillgängliga slätröntgenundersökningar, vilket skulle medföra vinster för patienterna både vad gäller tidsåtgång och oro.

• Nämnden godkände svar med anledning av revisionsrapport om Närakuten på Uddevalla sjukhus. Revisionsrapporten pekade på brister i avtalet om Närakuten bland annat vad gäller tydlighet i ansvarsfördelning, uppföljning av verksamheten och journalhantering.
Hälso- och sjukvårdsnämnden tar till sig av revisionens kritik och kommer för sin del att verka för att förbättra och förtydliga innehållet i överenskommelser och avtal, särskilt när det gäller uppföljning av avtalet, patientansvaret och patientsäkerheten.

• Nämnden fastställde Beställarbokslut 2014 för de tidigare hälso- och sjukvårdsnämnderna Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad. Beställarbokslutet visar dels hur väl nämndens mål på olika områden har uppfyllts, dels hur nämndernas avtalsparter har levt upp till de avtal som nämnderna tecknat.

Nämndens sammanträdeshandlingar

Nämndens hemsida


 



Kontaktperson: Ulrik Hammar (FP, ordförande, 070-948 04 88,
Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, 0733-32 06 80, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10, Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 070-340 75 45


Läs meddelandet som PDF