Pressmeddelande
Från Habilitering och hälsa
2014-06-02 13:00


Bästa hörapparaterna finns nu i Hörselverksamheten


Västra Götalandsregionen köper flest hörapparater i hela Sverige, 25 000 apparater varje år. Ett nytt avtal ger nu invånarna i Västra Götaland tillgång till den absolut bästa och senaste tekniken när det gäller hörhjälpmedel.

En lång upphandlingsprocess, som på grund av överklaganden tagit hela fyra år, är nu klar. Hörselverksamheten har därigenom tillgång till leverantörernas bästa och tekniskt mest avancerade sortiment – världens bästa hörapparater, helt enkelt. Sortimentet är heller inte statiskt, utan kan uppdateras när nya produkter utvecklas. Dessutom ingår också senaste tekniken på tillbehör till hörapparaterna, till exempel för att anpassa ljudet från mobiltelefon, men också andra tekniska hjälpmedel.

Det har varit många leverantörer med i upphandlingen och ett stort arbete har lagts ner av Hörselverksamhetens personal, Västra Götalandsregionens inköpsorganisation och jurister.
– Vi är mycket glada att vi äntligen är i hamn, men framför allt för att vi nu kan erbjuda våra patienter marknadens bästa produkter, säger Gunilla Jansson, verksamhetschef för Hörselverksamheten.

Hur går det till att få hörapparat?

Hörselverksamheten rekommenderar att du vänder dig till en vårdcentral eller öronmottagning för en första bedömning - det är viktigt att öronen är fria från vax. Hörselverksamheten erbjuder dig sedan hörselundersökning och rehabilitering, där utprovning och anpassning av hörhjälpmedel ingår. Du får också information om vilka konsekvenser en hörselnedsättning faktiskt medför och vilka hjälpmedel det finns för att förbättra kommunikation.

Efter ett antal besök brukar anpassningen vara färdig. Det avslutas med en utvärdering då audionomen följer upp att hörapparaterna fungerar som de ska. Hörapparat- och hjälpmedelsval sker i samråd med dig. Vilken sorts hörapparat eller hjälpmedel just du kommer att få bestäms av ditt individuella behov.

Hörselverksamheten har ett totalansvar för all hörselrehabilitering. Det innebär att du får kostnadsfri hjälp oavsett om det gäller utprovning, reparationer eller service. Du betalar endast den ordinarie besöksavgiften, det vill säga samma avgift som på en vårdcentral. Avgiften är kopplad till högkostnadsskyddet.

Som patient är du delaktig i varje steg i processen: behandling, rehabilitering, stöd och vägledning. Du kan få stöd och teknisk anpassning för att vardag, jobb eller studier ska fungera. Hörselverksamheten erbjuder en samlad kompetens, där personal med olika yrkeskunskaper ger pedagogiska, sociala, psykologiska och tekniska insatser utifrån dina behov.



Kontaktperson: Gunilla Jansson, verksamhetschef, 0705-16 23 80
Mikael Forslund, förvaltningschef, 0705-91 89 48 Christin Slättmyr, styrelseordförande, 0706-867017 Mats Larsson, kommunikationschef, 0703-41 95 00


Läs meddelandet som PDF