Pressmeddelande
Från Habilitering och hälsa
2012-11-07 09:00


Audiologisk Dag 2012

Benförankrade hörapparater och tinnitusforskning prisas i Göteborg


Två utmärkelser delas idag ut av Svenska Audiologiska Sällskapet vid den nationella konferensen ”Audiologisk dag” i Göteborg.
Audiologisk Dag arrangeras av Hörsel- och dövverksamheten i Västra Götalandsregionen och Svenska Audiologiska Sällskapet - ett samarbetsorgan för utbildning och utveckling av hörselvården.

Utmärkelsen Silverörat 2012

tilldelas Bo Håkansson, professor vid Institutionen för Signaler och System vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg
Bo Håkansson tilldelas utmärkelsen Silverörat för sina vetenskapliga bidrag för överföring av ljud till innerörat via benledning.
Bo Håkansson är den ledande upphovsmannen till den s.k. benförankrade hörapparaten som idag används av ett mycket stort antal människor världen över. Bo Håkansson har därmed lyckats förena ett grundläggande vetenskapligt arbete med en praktisk, industriell och klinisk tillämpning

Arnbrinks utmärkelse

Årets SAS – Arnbrinks utmärkelse tilldelas Vendela Zetterqvist fil.dr och leg. psykolog för avhandlingen ”Tinnitus – en acceptansinriktad ansats”.
Avhandlingen är framlagd vid Linköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande.
Avhandlingen utforskar den roll acceptans och psykologisk flexibilitet har för förståelsen av tinnitusbesvären, och utvärderar effekterna av en acceptansinriktad beteendeterapi vid behandling av personer med tinnitus.
I studien ingick 64 personer med tinnitus som inte hade någon hörselnedsättning.
Resultatet av studien visar att drygt hälften, 54 procent av deltagarna, efter behandling fått en meningsfull förbättring av sina besvär. Behandlingen påverkade också deltagarnas sömn till det bättre.

Arnbrinks utmärkelse delas varje år ut av Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS) och Gunnar Arnbrinks Stiftelse, till en doktorsavhandling av hög kvalitet inom hörselvetenskap och audiologi. Avhandlingarna bedöms av en expertkommitté bestående av representanter för medicin, teknik och beteendevetenskap/humaniora.

 
Programmet för dagen finns på www.sasaudio.se



Kontaktperson: Ulrika Brändström, sekreterare i Svenska Audiologiska Sällskapet, 0705-44 28 02
Gunilla Jansson, verksamhetschef, Hörsel- och dövverksamheten, Västra Götalandsregionen, 0705-16 23 80


Läs meddelandet som PDF