I restaurangen på Röda Sten i Göteborg och till tonerna av nyskapad elektronisk musik mottog 20 kulturarbetare i Västra Götaland kultur- och arbetsstipendier av Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Ett lite udda inslag bland årets stipendiater är innehavarna av bokaffären/caféet Vänder sig om som uppmärksammas för att ha skapat ett välbehövt litterärt rum utanför de etablerade institutionerna. Det särskilda Skaraborgsstipendiet gick i år till dokumentärfilmaren Terje Karlsson i Tidaholm som bland annat skildrar flyktingläger i Beirut och hur det är att vara ung i Hebron. Redan om knappt en vecka den 15 juni får ytterligare en regional kulturutövare en välförtjänt utmärkelse när Västra Götalandsregionens kulturpris 2009 delas ut på regionfullmäktige.
Nedan följer en fullständig lista på alla stipendiaterna och motiveringarna.
Under eftermiddagen vid 14-15 tiden) publicerar vi en gruppbild på stipendiaterna för fri användning. Även bilder på enskilda stipendiater kan ordnas.
Kulturstipendier á 20 000 kronor:
Ann Eringstam fotograf/konstnär/filmare:
Med skärpan inställd på såväl filmens som familjelivets hjältar har Ann Eringstam i en rad projekt utforskat gränserna för vad hjälterollen får innehålla. Hur skiljer sig filmens hjälte från vardagens, och när tar vardagstristessen över strålglansen? I foto och video pågår denna knivskarpa och djärva operation, och Eringstam lär återkomma i frågan.
Sara Gimbergsson, illustratör:
Sara Gimbergsson illustrerar talesättet; "en bild säger mer än tusen ord". I Saras ´galleri´ möter man uttrycksfulla skrotbilar, en blå häst, undrande kor och "Uno i mammas mage". Oavsett om bilden sprakar av detaljrikedom och färg eller är en enkel avskalad blyerts, förmedlar varje verk en alldeles egen berättelse, och simsalabim blir det lilla barnet läskunnigt!
Olof Gullberg, tonsättare/musiker:
Olof Gullbergs tonsätteri utvecklar och förnyar traditionen från Hilding Rosenberg och Sven-Erik Johansson och har under många år varsamt hållit den västsvenska musikskapargrytan kokande. ”Att uttrycka sig koncist och koncentrerat, att ge varenda ton mening och innehåll är musikaliska dygder Gullberg sätter högt” har någon skrivit, och vi håller med.
Peter Hallberg, konstnär:
Peter Hallberg, alias Doctor Broadcast, undersöker världen genom fabulösa skulpturer och verk, där det till synes finurligt enkla snart öppnar dörrar till betydligt mer dunkla och mångfacetterade rumsligheter och tolkningar. Peter Hallbergs arbeten och berättelser av mystifierande karaktär intar en alldeles egen plats i svenskt konstliv.
Berndt Jutemar, konstnär:
En strålande skultorpsstjärna, en konstnärlig slitvarg med spetsade öron och gott luktsinne – Berndt Jutemars femtioåriga värv har satt djupa spår i den skaraborgska myllan. Berndt Jutemars bomärken finns på många håll: från Skövde konsthall går färden via Skaraborgs konstgrafiska verkstad till ambassaden i Tokyo. Västra Götaland i världen.
Love Jönsson, curator/skribent:
Med en mångsidighet och ackuratess som får renässansmänniskan att blekna har Love Jönsson på egen hand förmått syresätta nordiskt konsthantverk med genusteori, postkolonialism och kritisk analys. När Jönsson curerar, reflekterar, redigerar, kritiserar eller föreläser lär vi oss garanterat något nytt – och har därtill roligt på köpet! En self-made man i ordets allra bästa bemärkelse!
Kristina Müntzing, konstnär:
Flytta runt, bygga om, lära om, lära nytt, slå ny rot. Kristina Müntzing skapar likt en mångkulturell DJ i konstens tjänst ett antal hybrider av funna dockor, prydnadsfigurer och allehanda leksaker. Barbies huvud ges ekorrkropp, Miss Piggy flyttar till Japan. Den egna historien och identiteten både förskjuts och sammanlänkas med andra sammanhang, varvid nya interkulturella berättelser tar vid; allting i ständigt pågående förvandling.
Johannes Nyholm, filmare:
Med lekfullhet och genialitet tänjer Johannes Nyholm på allvar gränserna för nyskapande filmkonst. Det konstnärligt innovativa, det sagolika, det oväntade och det surrealistiska i allt från musikvideor till animationerna om den frustrerade, förvirrade Dockpojken. Under en resa i Johannes filmvärld är det lätt att förstå hans nationella och internationella framgångar hos såväl publik som kritik.
Anneli Pihlgren, konstnär:
Med ett poetiskt och komplext bildspråk broderar Anneli Pihlgren fram en rad verk kring universella teman såsom minnen, förluster, lust. Teckningen på väggen kanske fortsätter i en skulptur på golvet; allting präglat av en innerlig önskan att utforska de tidlösa sakernas tillstånd, alltid genomfört med en själfull nyfikenhet.
Vänder sig om, bokaffär/café/mötesplats i Göteborg:
”Vänder sig om” gör man gärna efter ett besök i denna varma, inbjudande och generösa bokaffär. Vänder sig om! Vill tillbaka! Återkommer – för gemenskap, litterära upplevelser och kreativa samtal i ett välbehövt litterärt rum utanför de etablerade institutionerna.
Jan Yngwe, körledare/dirigent:
Med kören som instrument fulländar dirigenten Jan Yngwe många kompositörers drömmar. Genom kören Pro Musica har världen fått möta professor Jan Yngwes musikaliska credo. Musikens kraft som hjälp till att fördjupa människans mångdimensionella syn på livet. Jan Yngwes musiska humanister sprider sig och tar över världen bit för bit.
Skaraborgsstipendiet:
Terje Karlsson, filmare:
Med Tidaholm som utgångspunkt packar Terje Karlsson sin kamera och reser iväg för att skildra flyktinglägret Shatila i Beirut eller hur det är att vara ung på Hebron. Han har också berättat om skidåkning i Dubai eller sevärdheter i Kroatien. Genom granskande reportage, starka dokumentärer och lockande resetips når Terje Karlssons skildringar av platser och människor in i våra vardagsrum och gör oss delaktiga i världen.
Arbetsstipendier á 100 000 kr:
Erik Andersson, författare:
När Erik Andersson i sin senaste roman "Den larmande hopens dal" tar sig an den västgötska historien är det med sin alldeles egna konstfärdiga blandning av underskruvad ironi och stilistisk brio. Handlingen liksom lunkar fram mellan yngre stenålder och IT-era, dialogen svärmar av stillsamma absurditeter och till och med ortsnamnen rullar på tungan i perfekt balans mellan kärleksfull inlevelse och alienation. Sällan har väl det provinsiella, ja rentav det regionala, visat på sådan universell bäring.
Veera Suvalo Grimberg, koreograf/dansare:
Mötet med dansen kan ske överallt och i oväntade miljöer. Veera Suvalo-Grimberg har möjligjort många sådana möten som förändrat och synliggjort dansen som konstområde, upplevelse och som ett universum i sig självt. Dansen fortlöper oavbrutet, och de energiskt livgivande vågrörelserna fortsätter sprida sig; både välkomnande, nydanande och omslutande.
Mandana Moghaddam, konstnär:
En viskningarnas och ropens samtidsskulptör som med stor lyhördhet påpekar såväl bristen på kommunikation som ett skriande behov av beröringar, av samtal, av nya och gemensamma berättelser. Mandana Moghaddam är en konstnär som väver stort och flätar hårt, ömsynt, tätt, tätt och samman omvärlden med Sverige.
Åke Parmerud, tonsättare:
Åke Parmerud tilldelas Västra Götalandsregionens arbetsstipendium 2009 för sin förmåga att förädla och utveckla sitt tonsättarskap inom den elektroakustiska musiken. Med ett säkert öra för mediets unika potential och genom ett omsorgsfullt förvaltande av både dess tradition och sitt eget glänsande hantverk, är han numer en viktig röst inom samtidsmusiken och därtill en internationell storhet inom den elektroakustiska musiken som saknar motstycke i Sverige.
Tore Svensson, konstnär:
Tore Svensson är en silversmed som arbetar både med corpus och smycken. Hans drivna järnskålar är ett mästerskap i formfulländning och material och vägen långsam och fördjupande där de hamrade järnskålarna i sin stillhet får rummet att vibrera. I internationellt perspektiv är Tore Svensson en av våra stora ambassadörer inom form- och smyckekonsten, och vi applåderar!
Fia Adler-Sandblad, regissör/skådespelare:
Med en outtröttlig energi och kreativitet skapar Fia Adler-Sandblad konstant nya intryck och nya föreställningar där hon söker det icke synliga i sina gestaltningar, utifrån sin egen grundforskning i teaterns rörelsebaserade traditioner. Som skådespelare har Fia Adler-Sandblad en position som hela tiden gör sig påmind genom att vara en av de viktigaste inslagen i Göteborgs fria kulturliv!
2009 års kultur- och arbetsstipendiater i Västra Götaland (Erik Andersson saknas på bilden). Fotograf: Sören Håkanlind (Klicka på bilden för att hämta större version).
Skaraborgsstipendiaten Terje Karlsson. Fotograf: Sören Håkanlind. (Klicka på bilden för att hämta större version).
Två kulturstipendiater från Skaraborg: från vänster till höger Bernt Jutemar och Terje Karlsson. Fotograf: Sören Håkanlind. (Klicka på bilden för att hämta större version).