Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-10-25 16:22


Kulturnämndens sammanträde 2007-10-25

24 miljoner kr i kulturpolitiska uppdrag fördelade


Vid dagens sammanträde fördelade kulturnämnden i Västra Götaland drygt 24 miljoner kr i kulturpolitiskt motiverade uppdrag till regionala organisationer och verksamheter inom kulturområdet. Det är en marginell ökning med knappt 400 000 kr jämfört med 2007 vilket beror på att nämnden vill se över systemet med de kulturpolitiska bidragen till nästkommande år.

 

Kulturchef Kristian Berg fick i uppdrag att till aprilmötet  2008 föreslå vilka eventuella omprioriteringar som kan göras inom ramen för de kulturpolitiskt motiverade uppdragen. Syftet är att kunna erbjuda utrymme för nya uppdragstagare.

 Av denna anledning har nämnden fryst bidragen för de flesta verksamheter på årets nivå utan generell uppräkning. Ett fåtal, som har fått utökade uppdrag för 2008, har fått mindre uppräkningar. Det gäller bland annat filmområdet där Göteborg Filmfestival får en uppräkning på 100 000 kr men där även Bengtsfors/Ed filmfestival, Novemberfestivalen och Skövde filmfestival får en mindre uppräkning. Även kulturföreningen Bwana Club i Göteborg får en uppräkning med 100 000 kr. Bwana Club övergripande regionala uppdrag är att genom teori och kulturproduktion bryta segregering inom kulturområdet, bl a genom Clandestinofestivalen.

 

Kultur och näring

Kulturnämnd och Regionutvecklingsnämnd har ett gemensamt utvecklingsarbete inom området kreativa kulturnäringar. Inom det här området finns två verksamheter - Skådebanan Västra Götaland och Kultur och Näringsliv- som kulturnämnden nu ger gemensamt uppdrag för att de i samverkan bland annat ska utveckla metoder för samverkan mellan kulturområdet och näringslivet. Kultur och näringsliv tilldelas ett stöd på  300 000 kr och Skådebanan Västra Götaland, som redan har ett kulturpolitiskt stöd får ytterligare 500 000 kr för att genomföra samarbetet. Regionutvecklingsnämnden väntas för sin del ta ställning till kultur- och näringsatsningen under hösten.

 

Göteborgs museer

Kulturnämnden anslog drygt 32,1 miljoner kr för 2008 till museer under Göteborgs stads kulturnämnd, dvs Göteborgs konstmueum, Röhsska museet, Sjöfartsmuseet och Göteborgs Stadsmuseum.  I det uppdrag nämnden gav museerna specificerade man att museerna ska utforma en gemensam strategisk plan för att utveckla den regionala rollen.

 

Förvaltningen för kulturutveckling

Ett bidrag på 1,5 miljoner kr tilldelades den nybildade Förvaltningen för kulturutveckling  för att möta de omställningskostnader som uppstår när sammanslagningen av de ingående verksamheterna Musik i väst, Regionbibliotek Västra Götaland och Konst- och Kulturutveckling nu genomförs.

 

Ungkulturdialog

Kulturnämnden anslog 300 000 kr till projektet Ungkulturdialog.  Ungkulturdialog är ett projekt som initierats av kulturnämnden för att föra dialog med unga i olika referensgrupper om deras möjligheter att utöva och ta del av kultur. Utgångspunkten för dialogen är det handlingsprogram  för barns och ungas kultur som kulturnämnden nu skickat ut på remiss. Nämnden vill med det nya bidraget skapa förutsättningar för att unga i olika konstellationer ska kunna delta som remissinstans för handlingsprogrammet.

 

Tillväxtavtalen

I samband med ett informationsärende om de nya regionala tillväxtprogrammen som nu arbetas fram i Västra Götaland, gav  kulturnämnden tjänstemännen i uppdrag att intensifiera ansträngningarna så att kultur verkligen kommer med i de nya regionala tillväxtprogrammen som en faktor som har betydelse för den regionala utvecklingen och tillväxten.


Kontaktperson: Lars Nordström, ordförande, fp, 0709-206839
Conny Brännberg, vice ordf, kd, 0703-410565 Johnny Nilsson, 2 vice ordf, s, 0708-281725 Kristian Berg, kulturchef, 0702-972322


Läs meddelandet som PDF