Idag fattade Västra Götalandregionens kulturnämnd beslut om kulturstrategiska uppdrag 2010-2012. 12 nya aktörer får regionalt stöd när totalt drygt 22 miljoner kronor fördelas på 50 verksamheter som ska bidra till ett dynamiskt kulturliv och en konstnärlig utveckling i Västra Götaland.
De förändringarna som kulturnämnden nu gör kommer att ge medborgarna i Västra Götaland ett kulturliv som överbrygger olika kulturområden, etniska och geografiska gränser samt stärker den kompetens som finns hos det fria kulturlivets aktörer. Kulturnämnden vill ge plats för nya konstområden och nya folkrörelser, stärka lokal samhällsutveckling i hela regionen och stärka ett antal väl definierade kultursystem i hela Västra Götaland. En viktig prioritering i bedömningen har också varit verksamheter som stimulerar till eget deltagande.
Många nya aktörer och stor spridning i Västra Götaland
Hammarkullekarnevalen i Göteborg, Arkfo i Sjuhärad och Sveriges första integrerade danskompani - med deltagare som både har och inte har funktionsnedsättning är några av de totalt 12 nya aktörer som får regionalt stöd. Men de kulturstrategiska uppdragen går också till flera av de tidigare kulturpolitiskt motiverade uppdragstagarna som liksom alla sökande har fått svara upp mot kulturnämndens nya bedömningskriterier. De verksamheter som nu får de nya kulturstrategiska uppdragen är spridda över hela Västra Götaland.
– I tider av ekonomisk tillbakagång blir det extra viktigt att stötta och utveckla de delar i samhället som står för de nya idéerna – de finns inte sällan i det småskaliga kulturlivet. Med det här förslaget stärker vi väsentligt de verksamheter som bidrar till sysselsättning och kulturföretagande i Västra Götaland säger Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Ett betydelsefullt steg mot aspektpolitiken
Utöver intentionerna i de övergripande regionala styrdokumenten och de horisontella målen ska verksamheterna bidra till en stärkt social hållbarhet, ökad sysselsättning på kulturområdet, att utveckla relationerna till civilsamhället och att öka barns och ungas delaktighet i kulturlivet. Dessutom har kulturnämnden tagit hänsyn till geografisk spridning i regionen, förmågan att förmera resurser och ambitionen att sprida resultaten samt bidra till kunskapsbildning i hela Västra Götaland.
– Kulturnämnden har nu tagit ett viktigt steg mot att stödja några riktigt intressanta strategiska allianser på kulturområdet. Härmed genomför Västra Götaland ett betydelsefullt steg mot den aspektpolitik som det talas om i kulturutredningen. Det här blir en mycket god utgångspunkt i kommande förhandlingar med staten kring en portföljmodell säger Kristian Berg, Västra Götalandsregionens kulturchef.
Beslutet fattades av majoriteten efter votering. Övriga frågor som behandlades under dagens möte redovisas i ett snabbprotokoll (pdf).
Bakgrund och fakta om kulturstrategiska uppdrag
Kulturstrategiska uppdrag är Västra Götalandsregionens mest omfattande stödform till det fria kulturlivet. Uppdragsformen hette tidigare kulturpolitiskt motiverade uppdrag. På kulturnämndens sammanträde i januari beslutade man att göra om uppdragsformen, ta fram nya kriterier och utlysa en ansökningsperiod under våren 2009. Alla nuvarande kulturpolitiska uppdrag avslutas 2009. De nya uppdragen blir treåriga och en del (närmare 2 miljoner kronor) av den totala budgeten på 23,7 miljoner kronor reserveras för att nya aktörer ska kunna ansöka under treårsperioden.
Nedan finns listor på kulturstrategiska uppdragstagare 2010-2012.
Verksamheter som inte har haft kulturpolitisk motiverade uppdrag (nya aktörer) och som får kulturstrategiska uppdrag 2010-2012
Uttryckslabbet, Gullspångsmodellen, Omkull/Culture meeting, Arkfo, Gula huset
Bergsjöns kultur- och medieverkstad, Kulturföreningen bob, Hammarkullefestivalen,
Integrerat danskompani, Trappan, Västsvensk byggkonst, Göteborg Artist Center
Verksamheter som har kulturpolitiska uppdrag 2009 och som får kulturstrategiska uppdrag 2010 – 2012
Göteborg Film Festival, Tillt, Atalante, Bengtsfors/Eds filmfestival, Bokdagar på Dal, Danscentrum Väst, Filmcentrum Väst, Föreningsarkiven (samarbetsgruppen för förenings- och folkrörelsearkiven i Västra Götaland), Författarcentrum väst och forum för poesi och prosa, Grafik i Väst, Hembygdsförbund (Bohusläns hembygdsförbund, Västergötlands hembygdsförbund och Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund), Konstnärernas kollektivverkstad Bohuslän, Konstnärernas kollektivverkstad Göteborg, Konstnärscentrum Väst, Kulturbruket på Dal, Kultur & näringsliv Väst, Kultur ungdom, Körförbunden (Körförbundet i Västergötland, Sveriges körförbund-Region Väst, Västergötlands sångarförbund) Riksteatern Västra Götaland, Röda sten, Skaraborgs konstgrafiska verkstad, Spelmansförbund (tidigare Dalslands spelmansförbund, Bohusläns spelmansförbund, Västergötlands spelmansförbund), Skövde filmfestival, Teatercentrum Väst, Very Special Arts, Västgöta genealogiska förening, Ålgården, Lokalhållarna (Skaraborgs västra och Sjuhärads distrikt av bygdegårdarna, Våra gårdar i Västra Götaland, Västra regionen av Folkets hus och parker, Folkparkerna i Västra Götaland), Litografiska akademin, Musikcentrum Väst, Not Quite, Nääs konsthantverkscentrum, Novemberfestivalen, Nätverkstan, Bwana Club