Vid torsdagens sammanträde fördelade Kulturnämnden i Västra Götaland närmare 5,7 miljoner kr till ett 40-tal utvecklingsprojekt inom framför allt det fria kulturlivet i Västra Götaland. Därmed har nämnden fördelat de totalt 16 miljoner kr som man avsatt till projektstöd för det fria kulturlivet i 2007 års budget.
129 projekt ansökte om stöd hos kulturnämnden men långt ifrån alla blev beviljade. Nämnden har vid denna projektomgång särskilt prioriterat utveckling av det fria kulturlivet, satsningar på kultur för barn och unga - särskilt det egna skapandet, lokal utveckling och utvecklingen av det klassiska musiklivet.
Här följer ett urval av de projekt som beviljades projektbidrag.
För att stärka den regionala infrastrukturen på filmområdet har nämnden avsatt 250 000 kronor till projektet GROW som syftar till att skapa en internationell utvecklingsarena för dokumentärfilmare i Västra Götaland. GROW erbjuder kompetensutveckling inom samfinansiering/-produktion och distribution för de fria filmarna, inte minst genom att skapa ett forum för nordiska aktörer. Dessutom planerar man ett större nordiskt seminarium kring villkoren för nordisk dokumentärfilm i samband med Göteborg Film Festival 2008. De huvudsakliga intressenterna är branschen (SVT, produktionsbolag, de nordiska filminstituten) samt de fria dokumentärfilmarna.
För att stärka den konstnärliga kompetensen har nämnden beviljat 400 000 kronor till Sverige bygger, ett projekt med syfte att intressera projektledare inom byggbranschen för hur konstnärlig gestaltning kan användas vid nybyggnationer och renoveringar. Projektet har drivits framgångsrikt av Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Göteborg under ett par år, även då med stöd från kulturnämnden, och genererat uppdrag till professionella konstnärer för flera miljoner kronor. För att bredda samarbetet vill KKV Göteborg nu driva projektet vidare genom att samarbeta med KKV Bohuslän, Konstnärscentrum Väst, Konsthantverkscentrum, Not Quite i Dalsland och Medieverkstan i Skaraborg. Man vill skapa en stark, regional organisation som kan arbeta med frågan på ett enat och professionellt sätt. Målet är att öka mängden utsmyckningsuppdrag inom byggindustrin för konstnärer bosatta i Västra Götalandsregionen genom att generera 200 nya jobb under 19 månader.
Kulturnämnden har också beviljat 400 000 kronor till att förvalta och utveckla det industrihistoriska arvet kring Rörstrands gamla porslinsfabrik i Lidköping. Under namnet Rörstrands Kulturforum skall man skapa ett nytt kreativt centrum och utveckla kunskaps- och kulturarvet inom keramisk design. Rörstrands Kulturforum bedriver i Lidköping sedan några år ett arbete med att bredda och öka besöksnäringen, utveckla näringslivet, bedriva identitetsarbete och bevara det kulturarv som fabriksområdet efter Rörstrandsfabriken utgör. Bland annat vill man skapa en utställningsform för de tusentals rörstrandstillverkade konstföremål som finns gömda i fabrikskällaren.
Som ett led i att stötta barns och ungas eget skapande beviljade kulturnämnden 50 000 kr till Popkollo Göteborg. Popkollo finns på fem orter i Sverige och startades på initiativ av artisten Marit Bergman för att nå en mer jämställd musikbransch. Popkollo Göteborg arrangeras för andra året och hålls i år på Billströmska folkhögskolan på Tjörn mellan 29 juli och 5 augusti. Projektet vänder sig till flickor i åldrarna 12-15 år. Vissa av dem har aldrig hållit i ett instrument men kommer att få bilda band som repar under veckan, skriva egna låtar och avsluta veckan med en konsert för anhöriga.
Romerna i Västra Götaland får en egen folkhögskola. Den ska startas i Göteborg och verksamheten ska drivas av romerna själva i samarbete med Göteborgs Folkhögskola. Folkbildningsrådet har beviljat Romska folkhögskolan 1200 deltagarveckor. Vid dagens sammanträde beviljade regionens kulturnämnd den romska folkhögskolan 355 kronor per deltagarvecka, det belopp som utbetalas till Västra Götalands rörelsefolkhögskolor. Normalt betalas bidrag till folkhögskolorna ut med ett års eftersläpning eftersom bidraget grundar sig på föregående års elevveckor. Men när en folkhögskola för en av de nationella minoriteterna etableras i Västra Götaland är det angeläget att den får en bra start, anser nämnden och betalar därför bidraget, som uppgår till 426 000 kr, i förskott.
Regionens mångkulturkonsulenter tilldelas av kulturnämnden i Västra Götaland ett verksamhetsbidrag på 400 000 kr för projektet Kultur i Exil. Kultur i exil är basen i mångkulturkonsulenternas arbete med metodutveckling och genomförs tillsammans med intersserade kommuner och kulturinstitutioner i Västra Götaland. Arrangemanget varierar beroende på samarbetsparter men består av seminarier, workshops och olika kulturarrangemang. Mångkulturarbetet syftar till att skapa nätverk, öka kunskap och förståelse för olika kulturella uttryck och göra kulturlivet mer tillgängligt för invånarna oavsett deras kulturella och etniska bakgrund.
Angeläget om mänskliga rättigheter är ett projekt som under ett par års tid drivits av den regionala kulturorganisationen KulturUngdom i bred samverkan med bland andra Amnesty, Världskulturmuseet, Antirasistiska Filmdagar, GR Utbildning med flera företrädare för skolvärlden. Kulturnämnden ger nu ytterligare ett stöd på 550 000 kr till projektet som nämnden anser är ett av de viktigare som bedrivs inom barn- och ungdomsområdet i Västra Götaland. Projektet riktas nu in mot att i framtiden fungera som en samordnande verksamhet för gymnasieungdomars eget skapande kring begreppet mänskliga rättigheter.
Göteborg Baroque får 250 000 kr av kulturnämnden för fortsättningen av sitt projekt Baroque för framtiden. Syftet med projektet är att öka intresset och förståelsen för den klassiska musiken hos Västra Götalands barn och unga. Man verkar främst genom kulturskolor runt om i länet. Genom seminarier och konserter kommer Göteborg Baroque att etablera musikformen. Projektets syften stämmer med nämndens kulturpolitiska intentioner att verka för barn och ungdomskultur och för den klassiska musikens utveckling.
Hur ska Västra Götalands framstående yrkesorkestrar kunna rekrytera nya professionella musiker i framtiden? Återväxten inom orkesterområdet är svag. Musikakademin i Vänersborg vill utveckla den egna verksamheten så att man bland annat aktivt kan bidra till återväxten av musiker och stimulera övriga musikutbildningar och det fria musiklivet i Västra Götaland. Inititativet är av regionalt intresse anser Kulturnämnden och anslår därför 250 000 kr åt projektet.
Barns och ungas eget skapande står i fokus i projektet Nya hyss till nya toner, Astrid Lindgren 100 år. Av den anledningen beviljade kulturnämnden 70 000 kr till genomförandet.
Projektet, som drivs av Musik i Väst med flera, går ut på att barn och ungdomar tonsätter hyss skrivna av barn som går i fjärde klass. De tonsatta hyssen ska sedan framföras under Bok och Bibliotek i Göteborg 2007.
Forum för framtidens opera vill utveckla och förnya musikdramatiken i ett projekt som ligger väl i linje med kulturnämndens strävan att stödja den klassiska musiken. Kulturnämnden beviljar 100 000 kr till projektet som vill tillvarata den operakunskap som finns hos många professionella men som inte är samlad och dokumenterad. Detta vill man göra inom projektets ram. Dessutom vill man stimulera till forskning, nytänkande och vidareutveckling av musikdramatiken.
Göteborg Artist center, GAC, bistår med rådgivning och fortbildning av professionella musiker men vänder sig även till musiker som är på väg ut i arbetslivet. I en projektansökan till regionens kulturnämnd ansöker GAC om medel att utveckla Scenkonstservice, en verksamhet som ska erbjuda musiker och andra scenkonstnärer hjälp med faktureringar och administration samt ge ekonomisk och personlig rådgivning. Den tjänst som GAC erbjuder idag utnyttjas av ca 120 personer men fler är i behov av den här servicen. Samhällets regler är inte anpassade till den fria kultursektorn och speciella lösningar utifrån konstnärernas behov behövs. GACs verksamhet fyller en viktig funktion för det fria kulturlivet anser kulturnämnden och beviljar 250 000 kr för GACs utvecklingsarbete.
Projekt Trappan bedriver kompetensutveckling med jämställdhetsinriktning och erbjuder bland annat kurser till yrkesverksamma inom scen- och tonkonst samt inom film- och TV-området. Huvudman är Teater Alliansen. Trappan betydelse för utvecklingen av det fria kulturlivet understryks av kulturnämnden som beviljar Trappan ett projektstöd på 250 000 kr för hösten 2007. Nämndens avsikt är att från 2008 ge Trappan ett kulturpolitiskt motiverat uppdrag med ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd och ett regionalt utvecklingsuppdrag.
Angeredsateljén i Göteborg vill utveckla sin verksamhet och bli Angeredsakademin – ett konstnärligt college. Verksamheten ska vara förberedande för högre utbildning inom konst och musik. Angeredsateljén har sedan tidigare ett regionalt stöd från kulturnämnden för sin nuvarande verksamhet men beviljas nu ytterligare projektstöd på 90 000 kr för att kunna arbeta vidare med sina utvecklingsplaner.
Effekten av Vara konserthus ska undersökas. Vad har konserthuset inneburit för invånarna i Vara kommun och i Västra Götaland? Kan man se någon effekt på människors livskvalitet, på näringslivet och på den ekonomiska tillväxten i området? Vara konserthus vill undersöka sig själva i en vetenskapligt grundad studie för att utröna eventuella effekter på samhället och invånarna i området. Kulturnämnden beslutade att bidra med 100 000 kr till studien och i ett senare beslut kommer även regionutvecklingsnämnden att bevilja motsvarande summa.
Dorismanifestet är ett mångårigt arbete med att lyfta fram kvinnliga regissörer, producenter och manusförfattare som nu går mot sitt slut. Det ursprungliga målet, att minst 40 procent av Svenska Filminstitutets projektmedel ska tillfalla kvinnliga filmare, är nått. På vägen har man producerat nio kortfilmer som nu ska lanseras och visas världen över. Under projektets förra fas beviljade regionens kulturnämnd ett projektbidrag på 100 000 kr. Till den slutrapport som Dorismanifestet nu sökt projektmedel till bidrar kulturnämnden med ytterligare 100 000 kr.