Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-12-13 16:30


7,3 miljoner kr fördelade till kulturprojekt


Som ett led i ambitionen att utveckla den kulturella mångfalden i Västra Götaland har kulturnämnden anslagit 16,5 miljoner kronor under 2008 till utvecklingsprojekt för det fria kulturlivet i regionen. Vid dagens sammanträde fördelade nämnden drygt 7,3 miljoner kr av den totala projektbudgeten. Förutom att stimulera barns och ungdomars möjligheter att utöva kultur, prioriterar nämnden projekt som spänner över konstnärliga och kommunala gränser och som uppmuntrar medborgarnas lust till lärande och skapande. Genom stöd till det fria kulturlivet hoppas nämnden stärka det civila samhället och skapa kulturell förnyelse – på oväntade platser, med oväntade konsekvenser och i oväntade allianser mellan privata, offentliga och ideella aktörer.

Kultur och hälsa:

Kultur- och hälsofrågor är nära relaterade till varandra, och för att stärka det området har nämnden avsatt 400 000 kronor för ett tillgänglighetsanpassat idrotts- och utvecklingscentrum i Kviberg, Göteborg. Projektet BUSKUL får 1,5 miljoner kronor för att utveckla barns och ungas kreativitet vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.  

Lärande:

Filmnätverket Doris, som länge drivit genustänkandet framåt på filmområdet såväl regionalt som nationellt, får 60 000 kronor för att utveckla ett handledningsmaterial att användas för genus- och filmstudier i skolan.  

 

Företagsamhet:

Rörstrands Kulturforum får 400 000 kronor för att förvalta och utveckla det industrihistoriska arvet kring Rörstrands gamla porslinsfabrik i Lidköping. Designfabriken vill på detta sätt ta sig rollen som en samlad drivande kraft där industriell keramisk kompetens och tradition förenas med innovativa kompetens- och utbildningsinsatser för att skapa sysselsättning, främja entreprenörskap och stimulera företagsutveckling. 

 

Samverkan:

Lajv möter slöjd – vad blir det? Sverok och Riksförbundet unga slöjdare får 15 500 kronor för att tillsammans lyfta lajvandet till nya, historiskt mer korrekta höjder och samtidigt stimulera dagens unga lajvare att utforma sina miljöer med hantverkskunnande och slöjdarglädje. De sju häradernas hemslöjdsförening får 150 000 kronor för att i samarbete med Västarvet samla in och dokumentera traktens hembygdsdräkter och ge dem ett nytt liv på tvåtusentalet.

 

Nya rum:

Scandinavian Salsa Congress får 120 000 kronor för att under 2008 skapa möten i salsans tecken – en populär och global dansform där rörelse och hälsa kommer på köpet. De spirande kulturverksamheterna runt Gerlesborg får stöd till samverkan: Bottna kulturfestival, Botnik Space off och Centrum för scenisk rörelse och eget skapande får totalt 150 000 kronor för kulturfestival, konstnärsutbyte och scenplattform.

 

Ungas kulturformer:

K-merkt konst får 50 000 kronor för att turnera med unga människors konst runtom i regionen.

 

Vår kulturella mångfald:

Antirasistiska filmdagar får 160 000 kronor för att med filmens hjälp sätta fingret på toleransens och intoleransens gränser – dialog och debatt, spelfilm och dokumentär för alla grundskole- och gymnasieelever i Västra Götaland.

 

Konstnärlig utveckling:

Projektet Magnus Gabriel: att öppet närma sig nyskriven opera beviljades 110 000 kr av regionens kulturnämn. Projektets syfte är att inför uruppförandet av Daniel Börtz opera på Läckö slott sommaren 2008 pröva ett nytt instuderingsarbete där artister, upphovsmän, studenter m fl deltar.

Även proejktet Silosång, en opera om strävan, glädje och drivkrafter bland dagens bönder, fick utvecklingsbidrag. 125 000 kr beviljades denna nutida bondeopera.

 

Övriga ärenden:

 

Regionala pengar till Göteborgs Kulturkalas

Regionens kulturnämnd avsätter 1 miljon kr för att i samverkan med Göteborg & Co, Regionala utvecklingsnämnden samt Götegborgs Kulturförvaltning genomföra kulturkalaset i Göteborg 2008. Beloppet ska täcka omkostnader för de regionala institutionernas deltagande samt ge det fria kulturlivet möjlighet att medverka i kulturkalaset.

 

Göteborgs museikort - nu även med Naturhistoriska

Årskortet till museerna i Göteborg 2008 kommer även att gälla Naturhistoriska museet i Göteborg. Det beslutade regionens kulturnämnd, som redan tidigare i höstas fattade beslut om gratis inträde för besökare upp till 25 år på regionens museer.

 

Mer pengar till ungdomssatsning

Regionens kulturnämnd anslog vid dagens sammanträde 900 000 kr i K-peng, för 2008 vilket är en ökning med 200 000 kr från 2007. Den så kallade K-pengen, som förut hette ”snabb slant”, infördes i regionen 2005 och har sedan dess blivit en succé. K-pengen syftar till att öka ungdomsinflytandet, minska byråkratin och förkorta handläggningstiderna. Det har varit långt fler ansökningar än det funnits pengar till, vilket motiverade en höjning av anslaget för 2008. Föreningen Kultur Ungdom, som på kulturnämndens uppdrag administrerar K-pengen, arbetar med snabb handledning och coachning av de unga sökanden, vilket betytt en hård administrativ belastning. Därför anslog nämnden 300 000 kr i administrativt stöd till föreningen för dess handläggning av K-pengen.

 

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Lars Nordström, ordf., fp, 0709-20 68 39
Conny Brännberg, 1 v ordf., kd, 0703-41 05 65 Johnny Nilsson, 2 v ordf., s, 0708-28 17 25 Kristian Berg, kulturchef, 0702-97 23 22


Läs meddelandet som PDF