Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-06-14 14:50


Regionens kultur- och arbetsstipendier utdelade

920 000 kr till konst- och kulturutövare i Västra Götaland


Strålande sol och friska västanvindar ackompanjerade årets utdelning av regionens kultur- och arbetsstipendier. Ombord på en nyligen hemkommen Ostindiefarare, närmare bestämt på kanondäck i lä för vindarna, delades stipendierna ut av kulturnämndens ordförande Lars Nordström. Tjugoen stipendiater från Västra Götalands kulturliv förärades diplom och stipendiecheckar och bjöds bland annat på kinesisk teceremoni, orientalisk dans och trumpetfanfarer av Bohuslän Big band. Kultur- och arbetsstipendier till en sammanlagd summa av 920 000 kronor överlämnades vid ceremonin.

Tio kulturstipendier, två Skaraborgsstipendier, sex arbetsstipendier och två arbetsstipendier inom området Design med omtanke som delades ut av kulturnämnden. Kulturnämnden tar årligen beslut om vilka personer bosatta i Västra Götaland som ska få de regionala kultur- och arbetsstipendierna. Nämnden har tidigare utsett Gerlesborgsskolans grundare, konstnären Arne Isacsson till 2007 års kulturpristagare, ett pris som delades ut i måndags i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg.

De två arbetsstipendierna Design med omtanke instiftades förra året. Design med omtanke är ett regionalt designprojekt vars mål är att skapa attraktiva och funktionella miljöer, produkter och tjänster som visar omtanke om både människa och natur. Stipendiaterna har ett år på sig att utveckla och presentera en produkt eller en metodik som rimmar med Design med omtankes grundprinciper. De särskilda Skaraborgsstipendierna är ett arv från Landstinget Skaraborg.

Gruppbild och porträttbilder på de stipendiater som deltog vid dagens utdelning kommer under eftermiddagen att läggas ut på www.kulturvast.se Bilderna kan fritt användas av media.

Kulturstipendier 2007 à 10 000 kr tilldelas:


Charlotta Nylund, scenograf, Göteborg
Motivering: Scenrummet ska kittla fantasin och förstärka händelseförloppet vilket Charlott Nylund gång på gång bevisar. Hennes scenografi har ofta uppmärksammats i vår nationella press där spännande scenografilösningar recenserats. Flera namnkunniga teatrar i hela landet väljer denna västsvenska scenograf till sina uppsättningar.

Fabian Kallerdahl, musiker och kompositör, Göteborg
Motivering: Kallerdahl är en fantastisk pianist som alltid lyckas med att uttrycka såväl en genuin känsla för musiken som en total närvaro på scenen. Hans egna jazzinspirerade stycken älskas av de flesta. Uppmärksammade skivinspelningar och debutant som teaterkompositör i Stadsteaterns "Lång dags färd mot natt" är ytterligare kvalitéer i hans musikerliv.

Anders Persson, jazzpianist, Göteborg
Motivering: En krispig jazzkanon från Västra Götaland. Anders Perssons lyriska och impressionistiska pianospel är känt och aktat världen över. I samspel lyfts medmusikanter till oanade och outforskade höjder. Bill Evans må fortfarande dra på smilbanden och digga.

Berit Kullberg och Lennart Samuelsson, Kungshamn
Motivering: Eldsjälar behövs överallt. I Kungshamn finns Berit Kullberg och Lennart Samuelsson som tillsammans med många andra bevarar maritim- och tidig industrihistoria i kustbandet. Utan den personliga drivkraften och lokal urkraft skulle det inte vara möjligt att bevara och utveckla Gerlegården i Kungshamn.

Pascal Prosek, grafisk designer, Göteborg
Motivering: Grafisk designer, konstnär, teckentrollare – Pascal Prosek närmar sig textens yta och djup från flera håll. Genom hans lyhörda känsla för textens kropp har inte bara ett stort antal publikationer blivit uppmärksammade för mer än sitt innehåll – i sitt konstnärskap skänker han varje budskap sin egen, högst mediespecifika, form.

Mona Wallström, konsthantverkare, Göteborg
Motivering: Vem är du i dina drömmar? I Mona Wallströms smyckekonst har ringar, halsband och broscher sedan länge lämnat sin anonyma tillvaro som accessoarer och vågat klivet fram som skapelser i eget majestät. Tanke och kropp hör ihop, det vet vi, och det sambandet får i Monas konst sitt alldeles egna uttryck.

Maria Steen, fotograf, Alingsås
Motivering: Maria rör sig mellan abkhaziska internflyktingar i Georgien, beduinkvinnor i Israel, clowner i Nepal och månskensbönder i Sollebrunn för att i bild och text förmedla människors vardag och livsvillkor i vår tid. Marias fotografier förmedlar en medkänsla och ärlighet som får oss att se och reflektera över egna och andras liv och över lokala och globala sammanhang.

Sven Nilsson, konstnär, Göteborg
Motivering: Verkligheten som labyrint, där speglingen reflekterar både sig själv och andra, för oss, icke rumsligt närvarande, men ändå högst påtagligt synliga ting och skeenden. Likt en trollkarl förskjuter och förvirrar Sven Nilsson realitetens begrepp och gränser, alltmedan omvärlden förbluffat tittar på. "When down is up and up is down, there is no such thing as up or down" (Louis Hardin). Eller var det precis tvärtom? Sven Nilsson vet med all sannolikhet svaret.

Johanna Abrahamsson, cirkusartist, Ljungskile
Motivering: Cirkuskonsten är en balansakt på slak lina mellan konstfärdigheten, märkvärdigheten och omöjligheten. Johanna för lindansaren Reinos tradition och kunnande vidare, dels genom att ständigt tänja och övervinna egna gränser, dels genom att förmedla glädje och mod till andra cirkusintresserade barn och unga.

Jerry Johansson, musiker, Göteborg
Motivering: Sitarspelaren och kompositören Jerry Johansson går från klarhet till klarhet. Från att under ett flertal år varit elev till sitarmästaren Roop Verma (i sin tur elev till Ravi Shankar), har nu Jerry Johansson själv nått mästarens frihet. Med fötterna djupt rotade i det svenska folkmusikarvet låter Jerry Johansson dessa rötter växa tillsammans med indisk klassisk raga och samtida konstmusik. Jerry Johansson är i positiv bemärkelse gränslös i sitt sökande efter nya, men på samma gång alldeles självklara stigar att vandra på i sitt komponerande och musicerande, där uråldriga traditioner möter nyskapande innovationer.

Skaraborgstipendier 2007, à 10 000 kr tilldelas:


Andreas Eriksson, konstnär, Hällekis
Motivering: Frihet, konsekvens och öppenhet är tre viktiga ord i Andreas Erikssons värld. Vi finner ett grundligt undersökande av naturens och materialens flödande möjligheter och en total öppenhet gentemot varje enskilt tidigare verks inneboende uttryck och särart. Måleri, skulptur, fotografi, akvarell, datorgrafik; skiftande uttrycksformer som Andreas Eriksson med självklar precision formar till sitt unika eget. Ibland benämner Eriksson sina objekt för måleri och ibland målningarna för skulptur; stundens ingivelse ger riktning. Friheten får på intet sätt stå tillbaka för vanans/konceptets bekräftelse gentemot tidigare val av uttryck, regler, system och annat. Total frihet, total konsekvens och total öppenhet, som sagt...

Christine Waller, konstnär, Vara
Motivering: Christine Waller bor i Längjum på Varaslätten, hämtar inspiration genom sina kontakter och resor över hela världen. En bildkonstnär som ständigt söker nya uttrycksformer, senast en kombination av foto och måleri, där hon på ett spännande sätt kombinerar fotodokumentation med måleriets möjligheter till frihet och fantasi.

Arbetsstipendier 2007, à 100 000 kr tilldelas:


Torbjörn Nolkrantz, konstnär, Skara
Motivering: Under drygt ett halvsekel har Torbjörn Nolkrantz regelbundet ställt ut måleri, grafik och skulptur på gallerier och konsthallar runt om i Sverige. Genom sina utställningar har Nolkrantz visat sig vara en god förvaltare av naivismens stolta tradition. Nolkrantz är med andra ord sig själv: en finurlig berättare och hans bildvärld kännetecknas alltid av värme och innerlighet. Torbjörn Nolkrantz tilldelas Västra Götalands arbetsstipendium om 100 000 kronor för sin unika förmåga att med humor och fantasi förvandla det allra närmaste, det vi kallar vardagen, till konstnärlig magi.

Jenny Magnusson, konstnär, Göteborg
Motivering: Jenny Magnusson är en skulptör och installatör som med vardaglig rekvisita intar musei- och gallerirum. I fokus ting och material som vi i vanliga fall knappast lägger märke till, men som genom Magnussons exakta arrangemang förvandlas till kännbara rumsliga tecken för känslor och tillstånd. Jenny Magnusson tilldelas Västra Götalands arbetsstipendium om 100 000 kronor för sin förmåga att med små, men betydelsebärande skulpturala medel både skärpa vår blick och berika våra drömmar.

Reza Parsa, filmregissör, Göteborg
Motivering: Reza Parsa får stipendiet för sin integritetsfulla konstnärliga gärning inom svensk film där han visar vitsen av angelägna historier och vågad problematik i mötet med ett starkt filmiskt berättande. Han är också en viktig förebild i regionen, landet och internationellt!

Gunilla Witt, koreograf, Göteborg
Motivering: Gunilla Witt har verkat i det västsvenska danslivet i nästan 30 år och varit en viktig del av den dansstruktur som vuxit fram. Med sin danspoesi och sitt gränsöverskridande poetiska helhetstänkande har hon de senaste åren saknats i danslivet. Arbetsstipendiet tilldelas henne för att skapa ett nytt verk kring Karin Boye.

Hans Blomqvist, författare och översättare, Göteborg
Motivering: Hans Blomqvists och Erik Ågrens gemensamma projekt att översätta Franz Kafkas samlade skrifter i en modern textkritisk utgåva är en verklig översättargärning. Här kommer författarskapet i ett nytt och förklarande ljus, här visas hur de olika trådarna löper samman. Hans Blomqvist har beskrivit språkarbetet i sin egen bok Den oerhörda värld jag har i mitt huvud, en bok om Franz Kafkas skrivande. Det rör sig om ett långsamt och tålamodskrävande arbete som löper över decennier och som resulterat i en rad mycket vackra volymer, både innehålls- och utseendemässigt.

Monica Danielsson, sångerska, Göteborg
Motivering: När en klassisk musiker är så begåvad som sopranen Monica Danielsson har man i princip två val. Antingen väljer man den vanliga vägen, i mitten, och satsar på de säkra korten. Eller så prövar man nya vägar och vågar sig utanför det etablerade, något som Monica Danielsson har gjort i en rad experimentella operauppsättningar och kammarmusikaliska framföranden, genomgående med ett autentiskt och risktagande uttryck, präglat av detaljskärpa och sinnlighet.

 

Stipendier Design med omtanke 2007 à 100 000 kr tilldelas:


Karolina Nätterlund, formgivare, Göteborg
Motivering: Hållbar design möter hållbar natur – vad blir det? Genom att presentera Design med omtanke i utställning och temadagar på Universeum får projektets ekologiska sida en extra fördjupning och belysning. Brukargrupper ingår både i planering och utformning av utställningen, vilket understryker Design med omtankes dialogiska och användarfokuserade arbetssätt.

Eva Petersson Eriksson, formgivare, Västra Frölunda
Motivering: Ljud och oljud är en naturlig del av det offentliga rummet och vår vardag. Men när blir det ena det andra, och hur skiljer vi dem åt? För att skapa en stimulerande ljudnivå på skolor och förskolor har det här projektet lagt fokus på att hitta ekologiskt och ekonomiskt hållbara sätt att dämpa skrapljud från bord och stolar i skolmiljön utan att dämpa hela samtalsrummet. Ljud – JA! Stolskrap – NEJ!

 



Kontaktperson: Lars Nordström, fp, ordf., tfn 0709-20 68 39
Conny Brännberg, kd, 1 v. ordf., tfn 0703-41 05 65 Johnny Nilsson, s, 2 v. ordf., tfn 0708-28 17 25 Kristian Berg, kulturchef, tfn 0702-97 23 22


Läs meddelandet som PDF