Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-06-14 15:40


Beslut från dagens nämndmöte:


Aeroseum i Göteborg beviljas 400 000 kr av kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för att utveckla sin regionala verksamhet. Stiftelsen Aeroseum vill skapa ett flygupplevelsecentrum i och ovanpå de två stora militära bergshangarerna som finns under Säve flygfält på Hisingen i Göteborg. Aeroseum vill få status av Science Center i samverkan med bland annat Innovatum i Trollhättan. Samverkan finns redan med Chalmers, Göteborgs universitet och andra skolor i Västra Götaland.

De regionala mångkulturkonsulenterna, som verkat under en projektperiod, permanentas. Regionens kulturnämnd beslöt på torsdagen att avsätta 1,5 miljoner kr för 2008 för mångkulturkonsulenternas verksamhet eftersom det är osäkert om den statliga delfinansieringen kommer att forsätta efter 2007. Kulturnämnden konstaterar att det regionala mångfaldsarbetet varit framgångsrikt men att mycket återstår att göra. Konsulenterna kommer att bli en del av den nybildade Förvaltningen för kulturutveckling.

Vara konserthus får 400 000 kr i extra bidrag av regionens kulturnämnd för att stärka sitt publikarbete. Konserthuset vill arbeta mer målinriktat mot angränsande kommuner och kvalitetssäkra den konstnärliga utvecklingen hos den två ensembler som är knutna till konserthuset - Bohuslän Big band och vokalkvartetten Vox. Bohuslän Big band har tidigare knutit till sig trombonisten Nils Landgren som konstnärlig ledre för tre år framåt, ett samarbete man hoppas utveckla ytterligare. Vox har knutit till sig den världsberömda amerikanska sopranen Barbara Bonney som konstnärlig coach under 2007 och 2008.

Kulturbruket på Dal i Mellerud beviljas ett tilläggsanslag på 200 000 kr av Västra Götalandsregionens kulturnämnd för att utveckla den del av verksamheten som riktas till barn och äldre. Tilläggsanslaget bör används så att Kulturbrukets verksamhet breddas och riktas även till invånare utanför Melleruds kommun, anser nämnden.

"Visioner vid vatten" är ett konstprojekt som ska genomföras längs delar av Göta Kanals sträckning genom Västra Götaland under 2007, då kanalen fyller 175 år. Regionens kulturnämnd beviljade på torsdagen 350 000 kr för medfinansiering i den del av projektet som genomförs i Mariestad i sommar. Ett liknande femårigt projekt pågår sedan ett par år på östgötasidan av kanalen, där fyra kommuner deltar. Nu vill Göta Kanalbolaget driva ett liknande projekt i Västra Götaland under tre år i samverkan med tre kommuner; Mariestad, Töreboda och Karlsborg.

Ärende 11, ansökan från projektet Textibel, bordlades av nämnden.

 

 

 

 



Kontaktperson: Lars Nordström, fp, ordf., tfn 0709-20 68 39
Conny Brännberg, kd, 1 v. ordf., tfn 0703-41 05 65 Johnny Nilsson, s, 2 v. ordf., tfn 0708-28 17 25 Kristian Berg, kulturchef, tfn 0702-97 23 22


Läs meddelandet som PDF