Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-06-09 15:05


Extra mycket stöd till den fria kulturen i Sjuhärad och Skaraborg i vårens projektomgång.


Som ett led i utmaningen att ge alla medborgare i Västra Götaland (jäm)lika förutsättningar att ta del av och utöva kultur har kulturnämnden i vårens beslutsomgång väsentligt ökat sitt stöd till den fria kulturen i Sjuhärad och Skaraborg. Det handlar dels om det nyinrättade biografstödet och ett antal djärva utvecklingsprojekt. Det totala antalet ansökningar till kulturnämnden har ökat markant i år – det är många projekt med internationella förtecken och fler projekt som berör hela Västra Götaland jämfört med 2008.

 

Politiker visar kärleksfilm i Lidköping
Får man fresta med politikerbio i Lidköping? Drive in-bio i Gullspång eller varför inte seniorbio i Mark? Det nyinrättade biografstödet på 1 500 000 kronor skall gå till alla sorters kreativa verksamheter med den goda filmupplevelsen i centrum. Och kommunerna har sannerligen varit kreativa i sina ansökningar: i Lidköping visas politikerbio, i Alingsås visas utomhusbio under oktober månads Lights in Alingsås, och Åmål satsar på knattebio och nystartad filmfestival. Stödet hamnar därmed i kommuner som Vårgårda, Gullspång, Mark och Åmål, och är ett bra exempel på hur ett relativt blygsamt stöd kan sätta fart på (film)hjulen. Det markerar också betydelsen av biograferna som mötesplatser, inte minst i mindre orter. Av vårens biografstöd får Göteborg, Sjuhärad och Skaraborg ungefär en lika stor summa, drygt 20 procent var, vilket är ett tecken på att biografentusiasterna fördelar sig jämnt i regionen.

 

Textil finess och digital revolution i Sjuhärad
Även när det gäller utvecklingsprojekten finns det anledning för Sjuhärads- och Skaraborgsområdena att glädja sig lite extra. Av vårens totala projektbudget på drygt 7, 5 miljoner kronor hamnar 15 procent i Skaraborg – dubbelt så mycket som förra gången. Även Sjuhärad stärker sig markant med textila satsningar i Dalsjöfors, inkubatorn Textil- och modefabriken i Borås och webbutveckling kring konstnärliga projekt vid Borås konstmuseum.

En ökning när det gäller projekt som handlar om att samla och tillgängliggöra konstnärligt material som skapats utanför de stora institutionerna. Flera projekt rör dessutom nya distributionsformer för kulturen. Allt fler projekt handlar om att använda kulturen i den lokala samhällsutvecklingen. Sådana projekt kommer både från Skaraborg (Gullspång samt flera kommuner i samarbete), Sjuhärad (Borås/Dalsjöfors) och Göteborg (Hammarkullen, Angered).

 

Några exempel på projekt som bevlijats stöd följer nedan

Dalsjöfors får 200 000 kronor för att utveckla sin stadskärna med hjälp av sin textila designtradition och blåsa liv i Almedahls fabriksmuseum. Samtidigt vill man starta en pedagogisk verksamhet för såväl ungdomar som äldre.

Pannrummet i Lidköping får 50 000 kronor för att utveckla mötesplatsen och galleriet för konst och konsthantverk som är en del av Rörstrands kulturforum.

Folke Dahlbergssällskapet med säte i Hjo får 40 000 kronor för att skapa en vandringsutställning kring författarens liv och verk.

Konstprojektet Visioner vid vatten längs Göta kanal får 250 000 kronor. Projektet som startade vid östsidan gick sidan vidare till Töreboda och fortsätter nu i Karlsborg.

Hammarkullefestivalen får 50 000 kronor för ”Från förorten till finrummet” - ett samarbete med Röhsska museet för att nå en bredare publik. Projektet syftar också till att festivalen ska utveckla sitt arbete med volontärer och ideella föreningar.

Konstnären Mandana Moghaddam som också fått ett arbetsstipendium under dagens utdelning får 70 000 kronor för projektet Brunnen – genom vilken man kan prata direkt från Göteborg med medborgare i Teheran. Projektet är en del av festivalen Spot city som får stöd av Västra Götalandsregionen med 100 000 kronor för 2009 års festival.

Med projektet Pantometria får Gullspångs kommun stöd på 400 000 kronor för att fortsätta sitt samhällsutvecklingsprojekt med kulturella förtecken. Det är ett storstilat och modigt projekt som hittills har visat att man kan vända en negativ samhällsutveckling med hjälp av kultur.

Röda Sten får 300 000 kronor för att utveckla sina redan goda kontakter med volontärer och föreningar.

Black/North Seas - ett Europeiskt konstnärligt samarbetsprojekt som kopplar ihop konstnärer från Svarta havsområdet med konstnärer som bor och arbetar kring Nordsjön - beviljas 300 000 kronor i stöd till en resande festival som når Västra Götaland i augusti i år.

40 000 kronor anslås till ett kulturutbyte mellan Göteborg Modern och Rwandas enda kvinnliga trumgrupp.

Rädda Barnen beviljas 150 000 kronor för att i bred samverkan skapa strukturer som ger barn och unga verkligt inflytande i samhället. Arbetet ska göras i sex kommuner; Göteborg (Gunnared), Sjöbo (Borås), Trollhättan, Tjörn, Lidköping och Dals Ed.

350 000 beviljas för genomförandet av Musik Direkts Riksfestival 2010 i Uddevalla. Musik Direkt är ett arrangemang för unga musiker i hela Sverige som startar med läns/regionuttagningar och avslutas med en riksfestival.

 

Snabbprotokoll från dagens möte i Västra Götalandsregionens kulturnämnd



Kontaktperson: Lars Norström (fp), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (kd), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (s), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22, Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72, Ylva Gustafsson, kulturutvecklare Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-974 71 22


Läs meddelandet som PDF