Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-09-24 17:30


Kulturens roll för ungas arbete prioriteras 2010.


Praktikplatser för ungdomar i kultursektorn, särskilda satsningar för att lösa sysselsättningsfrågan, men också att slå vakt om de fria kulturaktörerna, är trots svåra tider Västra Götalandsregionens kulturnämnds prioriteringar i detaljbudgeten 2010.

På kulturnämndens sammanträde på Världskulturmuseet idag klubbades majoritetens budgetförslag igenom. Det är en budget som speglar den ekonomiska kris vi befinner oss i och präglas av de mest akuta frågorna som samhället står inför att lösa; ungdomsarbetslöshet och sysselsättning. 2 miljoner satsas på nya ungdomspraktikplatser på kulturinstitutionerna i Västra Götaland – ett förslag som lanserades under Almedalsveckan i år. De verksamheter som får en uppräkning av sina anslag 2010 är framför allt de som kan bidra till en ökad sysselsättning – främst folkhögskolorna där också särskilda medel satsas på ett samarbete skolorna emellan kring arbetsmarknadsåtgärder

- Genom den här budgeten gör kulturnämnden en insats för att se till att unga människor i eller under utbildning får den första viktiga foten in i kulturlivet. Det är en betydelsefull insats för kulturlivets vitalisering och för att inte en hel generation ska stå utanför arbetsmarknaden i kultursektorn säger Lars Norström (FP) ordförande Västra Götalandregionens kulturnämnd.

Fler nya satsningar i 2010 års budget
3 miljoner avsätts för den Romska folkhögskolan i Agnesberg. Eftersom Västra Götalandsregionen har ansökt hos folkbildningsrådet om huvudmannaskap för skolan är budgeteringen i avvaktan på beslut. Drygt 1,2 miljoner går till att genomföra ett regionalt handlingsprogram för att utveckla natur- och kulturturismen i Västra Götaland – en viktig sektor med en hållbar tillväxtpotential i Västra Götaland. Handlingsprogrammet för att näringsutveckla kultursektorn är ingen ny satsning men får en förstärkning ekonomiskt 2010. Redan nu - under hösten 2009 har två personer anställts för att arbeta med programmet.

Inga neddragningar men få uppräkningar
Kulturnämnden vill värna det fria kulturlivet och trots de svåra tiderna blir det inga förändringar i medlen som är avsedda för de fria aktörerna. De flesta verksamheterna får inga eller mycket små uppräkningar – även detta en spegling av samtiden. Den regionala fördelningen av kulturnämndens medel görs jämnare 2010 .

Västra Götalandsregionens kulturnämnd totala budget 2010 är på 889 300 000 kronor. Det innebär en uppräkning på 1,2 % jämfört med 2009.

Budgeten finns på vgregion.se/kultur. Besluten kring övriga ärenden på sammanträdet finns i snabbprotokollet (pdf).



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22, Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF