Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-11-16 15:25


Kulturens roll i samhällsutvecklingen II – konferens och kulturpolitisk debatt


För andra året i rad bjuder Västra Götalandsregionen in kommuner, regionala och nationella företrädare till konferens och debatt för att diskutera kulturens roll i samhällsutvecklingen.  Årets konferens är inriktad på civilsamhällets roll och behovet av att skapa en lokal kulturkraft i samhället. De kulturpolitiska företrädarna Leif Pagrotsky (s) och Cecilia Magnusson (m) möts i debatt.

– Västra Götalandsregionens kulturnämnd tycker att det är oerhört viktigt att fortsätta utveckla en mötesplats för dialog med kommunerna. Inte minst nu när vi står inför den så kallade portföljmodellen som innebär att regioner och kommuner ska förhandla med staten om de nationella medlen till kulturen säger Lars Nordström (FP) ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Har vi råd att inte satsa på kultur i tuffa tider? Kommer kulturen att bli en valfråga nästa år? Vad innebär portföljmodellen för kommuner och regioner? Det är några av frågorna som kommer att belysas i samtal, föreläsningar och debatt den 25 november på Hotell 11 i Göteborg. Fjolårets konferens visade på ett stort intresse och att det finns ett starkt behov av att mötas över sektorsgränser för att lyfta fram kulturfrågorna på ett nytt och breddat sätt.

- Kulturkonferensen erbjuder både nätverk och kvalitativa programpunkter. Förra årets konferens var mycket givande och delar av resonemangen har vi tagit med oss till kommunen för att jobba vidare med säger Pia Karlsson kultur- och fritidschef i Marks kommun.

- Jag ser fram emot årets kulturkonferens och räknar med att den ska bidra till kulturutvecklingen i Marks kommun framöver.

– Det är utmärkt att företrädare på kommunal, regional och nationell nivå ges möjlighet till dialog, diskussion och erfarenhetsutbyte säger Martin Johannsen kommunalråd i Tjörns kommun.

– Inte minst är det viktigt att skapa kreativa möten mellan olika aktörer och Cultural planning handlar ju precis om detta: kreativa krockar i ordets positiva bemärkelse.

450 personer från regional, kommunal och nationell nivå är anmälda. Nytt för i år är bland annat att konferensen kommer ta pulsen på publiken och genom mentometerteknik få svar på deltagarnas reaktioner direkt efter de olika delarna av programmet.

Ur programmet: Lennart Nilsson (SOM institutet) om medborgarna syn på kulturen i Västsverige, Ellen Telje om Svenska Amatörkulturakademin, Navid Modori om sin uppmärksammade blogg 365 saker, Anna Betancour om stadsförnyelse, urban kultur och kreativt motstånd och Jessica Algehed (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut)om kulturens erbjudande till miljön.

Tre kommuner gör inslag i programmet: Martin Johannsen, kommunalråd Tjörns kommun om Tjörns satsning på kulturplanering där hela samhället ska vara med, Pia Karlsson kulturchef i Marks kommun pratar om hur vi ska få kulturen att ta plats och AM Ahlströmer kommunutvecklare i Essunga kommun och projektledare för Retroprojektet samtalar om amatörkultur.

Moderator: Erik Blix från Public Service P1, Godmorgon, världen!


Konferensen arrangeras av förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och beredningsgrupp för kultur. Konferensen är den andra av tre planerade och görs i samarbete med en kommunal referensgrupp bestående av kultur- och fritidsansvariga i åtta kommuner. Den riktar sig särskilt till politiker och tjänstemän som arbetar med strategiska utvecklingsfrågor i kommunerna och arrangeras på initiativ från regionens 49 kommuner.

Konferensens webbplats och program: www.vgregion.se/kultur

Press och media är välkomna att bevaka konferensen och kan anmäla sig till jenny.jernberg@vgregion.se eller 0702-12 50 72



Kontaktperson: Lars Nordström (FP) ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22, Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF