Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-04-29 16:37


Kulturnämnden 2008-04-29


 

150 000 kr till Textibel

Kulturnämnden beslutade att bidra med  150 000 kr som medfinansiering till projektet Textibel. Textibel är ett utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram innovativa sittmöbler baserade på textila material och nya tillverkningstekniker. Möbelbranschen använder fortfarande textilen på ett traditionellt sätt, anser projektägarna. Projektet drivs gemensamt av Textilmuset och Textilhögskolan i Borås i samarbete med Chalmers och HDK vid Göteborgs universitet. I projektet kommer studenterna att utveckla objekt och prototyper i samarbete med näringslivet i Sjuhärad. Resultatet visas i en utställning, producerad av Textilmuseet som invigs den 17 maj och som sedan ska visas utanför Västra Götaland.

 

200 000 kr till Annan konst

Kulturnämnden beslöt att avsätta 200 000 kr till utställningen ”Annan konst-allas rätt till kreativitet”. Annan konst är ett projekt som drivs av föreningen Postfuturistiska sällskapet. Föreningen vill göra folklig konst synlig. Man avser den konst som aldrig når konsthallar och museer och som gömmer sig i trädgårdar och stugor - älgar i betong, tavlor i björk osv. Tidigare har Postfuturistiska sällskapet fått ekonomiskt bidrag från kulturnämnden för att genomföra en inventering av den folkliga konsten i Västra Götaland. Nu ska föreningen gå vidare med en större utställning där bland annat en del av verken från inventeringen kommer att ingå. Göteborgs konstmuseum är huvudman för utställningen som är tänkt att öppna i mars 2009.

 

Ytterligare 400 000 kr till arkitekturkonsulenten

Förvaltningen för kulturutveckling får ytterligare 400 000 kr för att förstärka arkitekturkonsulentens verksamhet. Den arkitekturkonsulent som finns idag delar sin tid mellan Västra Götaland och Göteborgs stad men nu ökar regionen sin satsning med en arkitekturpedagog på halvtid. Arkitekturpedagogen ska framför allt arbeta med utveckling av barns och ungas dagliga vistelsemiljöer, t ex skola, förskola och andra mötesplatser. Flera kommuner i Västra Götaland är intresserade av att tillsammans med arkitekturkonsulenten utveckla de miljöer som barn och unga vistas i.

Västra Götaland är ensamma i Sverige om att ha konsulentverksamhet på arkitekturområdet. Verksamheten har väckt stort intresse inte bara hos kommunerna på hemmaplan utan också nationellt och internationellt.



Kontaktperson: Lars Nordström, ordf., fp, 0709-20 68 39
Conny Brännberg, v ordf., kd, 0703-41 05 65 Johnny Nilsson, 2 v ordf., s, 0708-28 17 25 Kristian Berg, kulturchef, 0522-67 08 12


Läs meddelandet som PDF