Sedan 2006 har de funnits en romsk filial till Göteborgs folkhögskola – Agnesbergs folkhögskola. Skolan har på sina två år i drift blivit den första skolan i Norden som inte bara är för romer utan även av och med romer och fyller ett behov av vuxenutbildning och folkbildning för den romska minoriteten i regionen. 2010 är den försöksperiod som folkbildningsrådet har beviljat skolan slut. Därför föreslår nu Kulturnämnden att Västra Götalandsregionen ansöker till folkbildningsrådet om självständighet för skolan. Nämndens förslag innebär också att regionen initialt blir huvudman för skolan. Förhoppningen är att skolan kan drivas i egen regi på sikt.
– En utredning från Malmö kommun om romers situation visar att 50 % av barnen i åldern 7 till 15 år inte går i skolan och att uppskattningsvis cirka 90 % av romerna i den arbetsföra åldern står utanför arbetsmarknaden. Det finns ingen anledning att tro att situationen är bättre i vår region. Genom att stärka skolan stärker Västra Götalandsregionen det romska civilsamhället kommenterar Lars Nordström (fp) kulturnämndens ordförande förslaget.
Tillgången till vuxenutbildning och folkbildning bland vuxna romer är en av flera förutsättningar för att kunna förbättra barnens skolsituation radikalt. Föräldrarnas utbildningsbakgrund är en i alla samhällen avgörande faktor för barnens motivation och resultat i skolarbetet. Kunskaper om romernas livsbetingelser i det svenska samhället utgör utgångspunkt i formandet av en pedagogisk verksamhet för regionens romer. Personalen kulturkompetens, där majoriteten av de anställda vid skolan själva är romer, är en förutsättning för att Agnesbergs folkhögskola skall lyckas i sitt arbete med att bryta den situation som exempelvis beskrivs i utredningen från Malmö kommun.
Kulturnämndens förslag går nu till regionstyrelsen som fattar beslut om förslaget ska gå vidare till regionfullmäktige. Om båda dessa bifaller förslaget formuleras en ansökan till folkbildningsrådet om stadsbidrag till skolan som fattar beslut i frågan kommande höst.