Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-12-09 17:30


Kulturnämnden förnyar stödformerna till det fria kulturlivet.


Västra Götalands regionala stöd till det fria kulturlivet består av projektstöd och kulturpolitiskt motiverade uppdrag. På dagens möte i Kulturnämnden beslutades det om stöd till 55 nya projekt och att kriterierna för de kulturpolitiskt motiverade uppdragen ska göras om under 2009. Genom besluten vill kulturnämnden göra det möjligt för nya former och verksamheter i det fria kulturlivet att utvecklas i regionen.

Närmare 10 miljoner kronor till 55 gränsöverskridande projekt 

Som ett led i utmaningen att utveckla den kulturella mångfalden i Västra Götaland har Kulturnämnden anslagit 17 miljoner kronor under 2009 till utvecklingsprojekt för det fria kulturlivet i regionen. Förutom att stimulera barns och ungdomars möjligheter att utöva kultur, prioriterar nämnden projekt som spänner över geografiska och konstnärliga gränser och som stärker den sociala dimensionen. Genom stöd till det fria kulturlivet hoppas nämnden stärka det civila samhället och skapa kulturell förnyelse – på oväntade platser, med oväntade konsekvenser och i oväntade allianser mellan privata, offentliga och ideella aktörer. I vårens första projektomgång har kulturnämnden beslutat om närmare tio miljoner kronor till 55 gränsöverskridande projekt. Några av projekten finns beskrivna längre ner i det här pressmeddelandet. Hela projektlistan finns på http://www.vgregion.se/kultur

Nya och tydligare riktlinjer för regionens kulturpolitiskt motiverade uppdrag.

Under 2008 har kulturnämnden utrett kriterierna för de kulturpolitiskt motiverade uppdragen. Syftet är att skapa tydligare riktlinjer för stödet och frigöra utrymme för att nya aktörer ska kunna få regionalt stöd. Som ett led i utredningen beslutade nämnden vid sammanträdet i september att förändra bidragen till några av de verksamheter som har kulturpolitiskt motiverade uppdrag från och med 2009. Nu visar konsekvensbeskrivningarna från de berörda verksamheterna att det inte är lämpligt att genomföra reformen redan under nästa år och därför upphäver nämnden beslutet. I januari 2009 kommer nämnden att besluta om de nya kriterierna som kommer att gälla från och med 2010. Det innebär att både nya och befintliga verksamheter måste ansöka till nämnden om att få ett kulturpolitiskt motiverat uppdrag inför 2010. Ansökningarna görs senast 15 april för beslut på sammanträdet 5 maj 2009.

 

Projektstöd våren 2009

Geografiskt gränsöverskridande:

Uttryckslabbet får 100 000 kronor för The sound from east – ett geografiskt och språkligt gränsöverskridande projekt där arabiskspråkiga poeter från Bergsjön intar Gerlesborg för att tillsammans med Uttryckslabbet lyssna in och gestalta den arabiska poesin.

Kulturnämnden avsätter 130 000 kronor till Exilfilmfestivalen, som under 2009 fokuserar på kvinnligt filmande och barn och ungdomar i landsflykt. Hossein Mahinis festival exporteras från och med i år också till New York.

Lärande:

Formakademin i Lidköping får 75 000 kronor för att lägga grunden till ett nytt kooperativt centrum för keramisk vedugnsbränning runt Lidköping och Kinnekulle.

Företagsamhet:

Västsvensk byggkonst får 500 000 kronor för att under två år skapa uppdrag inom byggsektorn för konstnärer och konsthantverkare i Västra Götaland. Projektet skall medverka till att aktörer i byggprocessen får ökad förståelse för hur konstnärens kompetens och kunnande kan tas tillvara och öka kvaliteten i den byggda miljön.

Nya rum:

Scandinavian Salsa Congress får 120 000 kronor för att under 2009 skapa möten i salsans tecken – en populär och global dansform där rörelse och hälsa kommer på köpet.

Live action har på kort tid blivit en internationellt erkänd performancefestival. Live Action får 100 000 kronor för att etablera sig som en stark internationell festival för konstarter som inte uppenbart hittar sina fönster i de mer traditionella rummen.

Strömstad kommun får 60 000 kronor till invigningen av Sveriges första maritima nationalpark – Kosterhavets nationalpark – i juni 2009.

Ungas kulturformer:

Laser-09 får 250 000 kronor för att hitta nya samarbetsformer mellan ungdomar i Sjuhärad. I projektet ingår samarbeten mellan kommuner, bibliotek, studieförbund och företag.

Filmcentrum Väst får 300 000 kronor för att arrangera YEFF (Young European Film Forum for Cultural Diversity) 2009, en europeisk filmworkshop för unga filmskapare.

Vår kulturella mångfald:

Föreningen för fem nationella minoriteter, SWEBLUL, får 150 000 kronor för att arrangera den första europeiska sångtävlingen på romani, Euromavision.

FC Södra Ryd i Skövde får 100 000 kronor för att stärka ungdomars delaktighet och öka integrationen inom ramarna för det uppmärksammade projektet Ryds multikulti.

Iranska riksförbundet i Västra Götaland får 300 000 kronor för att arrangera Eldfesten i samband med iranska nyåret.

Hela projektlistan finns på http://www.vgregion.se/kultur

 



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) Kulturnämndens ordförande 0709 -206839,
Conny Brännberg, 1 v. ordförande kd: 0703-41 05 46, Johnny Nilsson, 2 v. ordförande s: 0708-28 17 25, Kristian Berg, kulturchef 0702-97 23 22, Jenny Jernberg kommunikatör 0702-12 50 72


Läs meddelandet som PDF