Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-11-25 16:00


Kulturnämnden satsar på högklassig musikkonst med internationell lyskraft.


Kulturnämnden i Västra Götaland satsar sedan flera år tillbaka på kulturverksamhet med hög kvalitet och internationell lyskraft som bidrar till regional utveckling och ökar tillgängligheten till kulturen. På dagens nämndmöte anslogs medel till två nya satsningar som erbjuder regionens invånare unika kulturupplevelser.

”Listen to the World!”
- internationell och regional festival i samklang.
Musikkonstens villkor har genom regionens satsningar förbättrats väsentligt under de senaste åren. Det har nu bidragit till att The International Society for Contemporary Music valt att förlägga 2009 års upplaga av festivalen ISCM, World New Music Days till Sverige – en festival som sedan 1923 har utvecklats till den främsta arenan för musik- och ljudkonst i världen. 2009 pågår den på tre olika platser; Visby, Växjö och Göteborg med det övergripande temat ”Listen to the World!”. Platserna kommer att ge festivalen olika profiler – Västra Götaland står för ett omvärldsperspektiv. Den internationella festivalen invigs den 24 september i Visby, samtidigt som den västsvenska festivaldelen inleds i Vänersborg samma dag. Festivalerna pågår således parallellt fram till det att den internationella festivalen når Göteborg 1 oktober, via Växjö och håller festivalens sista fyra dagars fokus på den internationella kongressen och framförandet av ISCM-verken som är framtagna av en internationell jury. Den västsvenska musikkonstfestivalen involverar de flesta kommunerna i Västra Götaland. Den samtida musiken är utgångspunkten i föreställningar i nya mixar mellan konstformerna på alltifrån nya mötesplatser som konserter i bibliotek, museer och skolor till mer traditionella konsterter på etablerade scener. ”Listen to the World!” avslutas 1-4 oktober i bred samverkan i Göteborg då både de internationella gästerna och invånarna får ta del av de många konstområdesöverskridande föreställningarna.

Den regionala festivalen arrangeras av Kultur i Väst i ett brett samverkansprojekt där musikkonsten står i fokus för att hitta nya möten mellan konstarterna och publiken i syfte att stärka strukturen och utgöra en modell för framtida liknande samarbeten. Kulturnämnden anslår 1,5 miljoner kronor för genomförandet.

Regionala Baroquefästen – Göteborg Baroque utanför Göteborg
Göteborg Baroque är en västsvensk barockensemble av yppersta kvalitet som sedan 2003 arbetat med att skapa en scen och publik för barockmusik i Västsverige. Ensemblen anses allmänt vara Nordens främsta barockensemble och internationellt tar man i flera sammanhang Göteborg Baroque som exempel på ensemblespel med osedvanlig lyster. Göteborg Baroque har sin hemmascen i Christinae kyrka i Göteborg där man etablerat ett stabilt barocksamarbete mellan arrangör och ensemble. Under 2007 och 2008 genomförde ensemblen en turné i Västsverige – en turné som snabbt sålde slut och som skapat en regional efterfrågan på mer barock. Under turnén har även Göteborgspubliken åkt till andra platser i regionen för att se och höra sina favoriter. Det sammanlagda intresset för ensemblens konserter var så stort att alla arrangörer inte fick möjlighet att engagera ensemblen. I samband med konserterna i Västra Götaland har man också haft seminarier för regionens skolungdom, vilket hjälper till att slussa in barn och ungdom i kultur- och konsertlivet. Kulturnämnden anslår därför ett stöd på 400 000 kronor för att låta Göteborg Baroque utveckla regionala barockscener efter Christinae kyrkas modell med några av de aktörer som ensemblen samarbetade med under turnén. Satsningen kommer att erbjuda fler av regionens invånare gångavstånd till högklassig musik.

Lista över kulturnämndens beslut i korthet.



Kontaktperson: Lars Nordström, orförande fp: 0709-20 68 39,
Conny Brännberg, 1 v. ordförande kd: 0703-41 05 46, Johnny Nilsson, 2 v. ordförande s: 0708-28 17 25, Kristian Berg, kulturchef 0702-97 23 22, Jenny Jernberg kommunikatör 0702-12 50 72


Läs meddelandet som PDF