Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-02-26 15:50


Kulturnämndens möte 2008-02-26


Danspengar till Vara

Kulturnämnden avsätter 100 000 kr för regional danssatsning vid Vara konserthus under förutsättning att Vara kommun själva bidrar med 250 000 kr till satsningen. Statens Kulturrråd beslutade i januari att avsätta medel för dansen i Vara, under förutsättning att både kommunen och regionen också bidrog till danssatsningen. Kulturnämnden motiverar sitt bidrag med att danssatsningen i Vara ligger i linje med regionens intentioner att stärka dansen i Västra Götaland.

 

Bidrag till Aeroseum

Aeroseum i Göteborg beviljades 1 miljon kr av regionens kulturnämnd som engångsbelopp för att under 2008 få möjligheter att se över och utveckla sin verksamhet. Aeroseum har en ansträngd ekonomi men kulturnämnden anser att det finns goda möjligheter att Aeroseum efter en genomgripande översyn kan klara sin framtida utveckling på egen hand. Ledningen för Aeroseum vill att verksamheten, förutom ett mindre statligt bidrag, i framtiden ska klara sin ekonomi utan offentliga medel.

Aeroseum är en stiftelse som driver en unik verksamhet i flygflottiljen F9:s nedlagda bergshangarer i Säve. Siktet är inställt på att, med flyget som grund, bli en betydande aktör inom kultur, turism och upplevelseindustri.

 

Begäran om ökat driftbidrag till Göteborgsoperan

Kulturnämnden ansöker hos regionstyrelsen om 15 miljoner kr i ökat driftbidrag för Göteborgsoperan från och med innevarande år. Nämnden motiverar sin ansökan med operans kraftigt ökade utgifter för löner och framför allt pensionskostnader.

 

Ärende om Bio Capitol utgick

Vid kulturnämndens sammanträde låg ett förslag om att ge nedläggningshotade Bio Capitol i Göteborg ett uppdrag att bli en mötesplats för visning, diskussion och debatt om kvalitetsfilm samt att utveckla sin verksamhet till att bli en regional resurs i diskussionen kring digitalisering av biograferna i Västra Götaland. Kulturnämnden beslöt att låta ärendet utgå.

 



Kontaktperson: Lars Nordström, fp, ordf., 0709-20 68 39
Conny Brännberg, kd, 1 v ordf., 0703-41 05 65 Johnny Nilsson, s, 2 v ordf., 0708-28 17 25 Kristian Berg, kulturchef, 0702-97 23 22


Läs meddelandet som PDF