Kulturnämnden vill använda 11,8 mnkr av eget kapital till scenkonsten
Kulturnämnden begär hos regionstyrelsen att få disponera 11,8 miljoner kr av det egna kapitalet för satsningar på institutioner inom scenkonstområdet. Summan motsvarar det belopp som kulturnämnden fick i återbetalade momspengar strax före årsskiftet och som blev ett överskott i resultatet för 2006 och blev därmed en del av det egna kapitalet. Nämnden bedömer att det finns en påtaglig risk att statsbidraget till kulturområdet i Västra Götaland kommer att minskas om inte kulturnämnden kan disponera den återbetalade momsen. Summan, 11,8 miljoner kr, vill nämnden använda till de scenkonstinstitutioner som är statsbidragsberättigade.
Internationellt utbyte får stöd
Göteborgs Symfoniker har blivit inbjudna att den 2:a juni förhandsinviga The Royal Festival Hall, Londons största konserthus som under två år varit stängt för renovering. I sin bidragsansökan till nämnden påpekar konserthuschefen Edward Smith att spelningen är av mycket stort musikaliskt värde och ett bra tillfälle för orkestern och den nya chefsdirigenten Gustavo Dudamel att upprätthålla det goda samarbete som Göteborgssymfonikerna redan har med kulturstaden London. Kulturnämnden beviljar 1 miljon kronor för att möjliggöra konserten.
Showcase Scotland är ett projekt som ska gynna musikaliskt utbyte och stärka samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och Skottland.
Västra Götalandsregionen har sedan tidigare flera fasta beröringspunkter med Skottland, men musiken ses nu som ytterligare en dörröppnare som kan leda till ännu fler samarbeten. Kulturnämnden beslutar avsätta 200 000 kr för att under år 2008 delta i samverkansprojektet Showcase Scotland, som är en del av den årligen återkommande internationella festivalen Celtic Connection.
Västarvet, regionens förvaltning för natur- och kulturarvsfrågor, beviljas 200 000 kr av kulturnämnden för att vidareutveckla samarbeten man inlett med National Museum i Wales och med kulturarvsverksamheter i Rogalands fylke i Norge.
Kulturkalas i Göteborg får regionalt anslag
Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen avsätter 1 miljon kr för att i samverkan med Göteborg och Co och Göteborgs Kulturförvaltning genomföra Göteborgs Kulturkalas i augusti. Därmed får det lyckade samarbetet mellan Regionen och Göteborg kring EM-festen förra året en fortsättning. Bidraget ska bl a täcka omkostnader för regionala kulturaktörer framför allt inom det fria kulturlivet som kommer att medverka i Kulturkalaset.
Handlingsplan för att öka möjligheterna för funktionshindrade att utöva kultur
Av Västra Götalands 1,7 miljoner invånare beräknas ca 250 000 ha varaktiga och omfattande funktionshinder. Av dessa är drygt 30 000 barn. Regionens handikappkommitté har tillsammans med regionens kulturnämnd tagit fram en handlingsplan för att öka möjligheterna för personer med funktionshinder att utöva kultur. Handlingsplanen behandlades av kulturnämnden vid torsdagens möte. Handlingsplanen poängterar vikten av att ge unga med funktionshinder möjligheter att spegla det egna personliga perspektivet. Det är också viktigt att det finns förebilder bland professionella konstutövare. Det är ett sätt att uppmuntra andra funktionshindrade att själva våga vara kulturutövare. Många olika instanser i samhället måste samverka och en gemensam process måste inledas mellan nationella, regionala och lokala aktörer. Kunskap och stöd behövs till de kulturverksamheter som är beredda att delta i utvecklingsarbetet. Regionens roll är bland annat att initiera dialog och samarbete på området, att se till så att egna verksamheter arbetar aktivt med frågan och inte minst att de är tillgänglighetsanpassade. Regionen ska också erbjuda anpassad information och marknadsföring om utbildningar och verksamheter.
Extra bidrag till folkhögskolan i Biskopsgården
Göteborgs Folkhögskolas filial i Biskopsgården tilldelas ett bidrag på 700 000 kr av regionens kulturnämnd som kompensation för uteblivet statsbidrag för 2007. Kulturnämnden anser att folkhögskolefilialen har stor betydelse för Biskopsgården som är en stadsdel med mångetnisk befolkning och låg utbildningsnivå. Nämnden kommer att lämna en ny begäran om statsbidrag för 2008 till Folkbildningsrådet.
Wågermanska på nytt
Wågermanska konsthallen i Skärhamn på Tjörn har beslutat ta upp sin verksamhet på nytt. Under namnet Nya Wågermanska konsthallen startar man om i nya lokaler och med delvis ny styrelse. Verksamheten ska i fortsättningen handla om att skapa en plats för att visa och diskutera samtidskonst, bidra till konst- och kulturdebatten i regionen och verka för samarbete med andra konst- och kulturyttringar. Kulturnämnden beviljade Nya Wågermanska ett stöd på 60 000 kr för 2007 och planerar att till hösten ge konsthallen ett kulturpolitiskt uppdrag inför 2008.
Kommunal och regional utveckling med kultur som drivkraft
Ett förslag till samverkansavtal mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Skara kommun godkändes för kulturnämndens del vid dagens möte. Avtalet, som gäller från 2007 till 2010 gäller utvecklingsarbete med kulturen som drivkraft. Parterna vill stärka sambanden mellan och utvecklingen av den regionala och kommunala kulturpolitiken, stimulera till nya verksamheter och företag inom kulturbranscher, skapa en brygga mellan utbildning och samhälle och bidra till förverkligandet av det gemensamma Västra Götaland och utvecklingen av hållbar tillväxt. Årliga handlingsplaner ska upprättas inom ramen för samarbetet. Parterna bidrar med 850 000 kr vardera årligen under avtalsperioden.
Bidrag till förstudie om forskning inom kultur och hälsa
Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen beviljar 300 000 kronor till Göteborgs universitet till en förstudie som ska utreda möjligheterna att etablera forskningsområdet kultur och hälsa inom Västra Götalandsregionen. Området kultur och hälsa har internationellt utvecklats till ett starkt forskningsområde med betydande effekter, såväl inom den förebyggande hälsovården som inom utvecklingen av moderna terapiformer.
Kulturpolitiskt jämställdhetsindex införs
Beredningsgruppen för kultur inom västra Götalandsregionen har givit kultursekretariatet i uppdrag att under åren 2008 till 2010 begära in uppgifter av kulturinstitutionerna som ska utgöra underlag för ett kulturpolitiskt jämställdhetsindex. Bakgrunden till att beredningen vill följa upp jämställdheten är en undersökning som visar att arbetet för ökad jämställdhet i de regionala kulturverksamheterna behöver intensifieras för att den regionala visionen om jämtegrerade processer och könsrepresentation skall uppnås. Beredningen vill nu få en tydlig bild av hur jämställdheten utvecklas inom kulturinstitutionerna med avseende på den konstnärliga/pedagogiska gestaltningen, tilltalet till medborgarna samt utfallet i publik/besökare.