Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2006-10-27 15:00


Kulturnämndens sammanträde den 27 oktober 2006


Kulturnämndens detaljbudget 2007
Precis som tidigare år är Vision Västra Götaland, den kulturpolitiska visionen och tillväxtprogrammen ramar för kulturnämndens verksamhet. Det som är utmärkande under 2007 är att nämndens och verksamheternas internationella engagemang ska öka väsentligt. Fokus kommer också att ligga på att höja ambitionsnivån inom museiområdet och att vidareutveckla flera av Västra Götalands konst- och hantverksutbildningar.

Vidare har regionfullmäktige, för det kommande året, markerat vikten av att barns och ungdomars tillgång till kultur ska öka i de institutioner och verksamheter som Västra Götalandsregionen stöder.  Man vill också att kulturverksamheter som medverkar till den regionala utvecklingen i Västra Götaland ska främjas. Kulturnämnden kommer därför att förstärka arbetet med handlingsprogrammet för barn och unga tillsammans med Västra Götalands kommuner. I samverkan med regionutvecklingsnämnden kommer kulturnämnden också att följa hur sysselsättningen i kulturens olika verksamhetsområden utvecklas.

Internationellt arbete inom kulturturism bedrivs bland annat genom medlemskap i det europeiska kulturturistiska nätverket ECTN (European Cultural Tourism Network). I november 2006 arrangerar kulturnämnden en internationell konferens om kulturturism och detta är starten för kulturnämndens intensifierade arbete med frågor kring kulturturism under 2007.


Nya kulturpolitiskt motiverade uppdrag under 2007
Fem kulturverksamheter i Västra Götaland kommer nästa år att för första gången få uppdrag och stöd av kulturnämnden.

Kammarmusikfestivalen i Stenungsund har sedan starten 1997 utvecklats då festivalen kontinuerligt har arbetat med att bredda publiken genom ett utvidgat samarbete med de angränsande kommunerna Orust och Tjörn. Festivalen är idag känd inom kammarmusikgenren och den drar till sig både publik och artister från andra delar av Sverige. Kammarmusikfestivalens uppdrag är att den ska vara en aktör för kammarmusiken etablering i Västra Götaland och man ska fortsätta arbetet att nå en bredare publik, arrangera aktiviteter för unga musikanter i samband med festivalen och på sikt hitta samverkansformer med andra aktörer inom kammarmusik i Västra Götaland. Det regionala bidraget är 75 000 kr.

Bwana Club är ett nätverk av forskare, konstnärer, filmare och musiker. Genom workshops, utställningar, textproduktion, föreläsningar och kulturarrangemang arbetar gruppen för en djupare historisk förståelse av kulturella uttryck och sociala motsättningar. Bwana Clubs uppdrag är att genom teori och kulturproduktion visa på nya kulturella territorier som kan bryta segregering inom kulturfältet och stödet är 400 000 kr.

Nääs Konsthantverk är en konstnärsdriven organisation där ett trettiotal konsthantverkare marknadsför och säljer konsthantverk. Verksamheten består av både ett galleri och en butik. Galleriet är en central utställningsplats för konsthantverkare i Västra Götaland och där presenteras kontinuerligt olika utställningar. Nääs konsthantverk arrangerar också seminarier och föreläsningar. Uppdraget för 2007 består i att Nääs Konsthantverk ska utgöra en mötesplats för visning av konsthantverk från hela regionen och genom samverkan bidra till att skapa ett gynnsamt klimat för konsthantverket i Västra Götaland. Det regionala bidraget är 60 000 kr.

Bokdagar på Dal är Västra Götalands största ständigt återkommande festival för litteratur- och bokintresserade. Arrangemanget lockar människor i alla åldrar och intresseriktningar och fungerar även som en mötesplats för etablerade författare, amatörskrivare och bokläsare. Festivalen har i uppdrag att fortsätta utvecklas som en spännande mötesplats för dessa grupper, men även eftersträva att nå ut till nya målgrupper. Festivalen ska också göras tillgänglig för alla och eftersträva att spegla samhällets mångfald så väl på scenen som i publiken. Kulturnämndens stöd till Bokdagar på Dal är 150 000 kr.

Stiftelsen Göteborgs maritima centrum är ett av världens största flytande museer och har sin bas i form av 19 fartyg i Göteborgs hamn. Ungefär 70 000 besökare tar varje år del av den omfattande programverksamheten. I uppdraget ska stiftelsen bland annat verka för en regional organisering av de maritima museerna i regionen och arbeta för att utveckla former för samarbete mellan arbetslivsmuseerna och arkiv, bibliotek och museer i Västra Götaland. Det regionala bidraget är 200 000 kr.


Konstnärligt kulturutbyte genom Arabiska Festivalbyrån
Akito Company är en ideell förening som vill etablera en internationell festivalbyrå där människor som är aktiva inom scenkonst från arabvärlden och Västra Götaland genom förmedling får möjlighet till att uppträda på festivaler internationellt. En blandning av kulturarbetare från regionen och från arabvärlden samverkar idag för att stärka utbytet mellan scenkonstnärer och festivaler. Konstutövarna är aktiva inom drama, dans, poesi och musik. Föreningen vill nu arbeta för att vidga och stärka nätverket ytterligare och detta stöder kulturnämnden med 100 000 kr.



Kontaktperson: Lars Nordström, kulturnämndens ordförande, 0709 – 20 68 39, Conny Brännberg, 1:e vice ordförande, 0703 – 41 05 65
Johnny Nilsson, 2:e vice ordförande, 0708 – 28 17 25, Kerstin Quentzer, kulturchef, 0708 – 10 37 96 Lars Lundgren, utredare, 0703 - 49 21 70


Läs meddelandet som PDF