Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-02-12 15:50


Kulturutredningen kopierar Västra Götalandsregionens kulturpolitik


Idag presenterades den sedan länge emotsedda kulturutredningen. Förändrad statlig styrning, en bredare kulturpolitik över sektors- och politikgränser samt en portföljmodell för en målstyrd och decentraliserad relation till landsting och regioner.

 

I allt väsentligt bygger den föreslagna nya politiken på verksamheter och arbetssätt som Västra Götalandsregionen successivt utvecklat under de gångna åren. Kultur och hälsa, kultur och näringslivsutveckling, civilsamhällets betydelse för en expansiv kultur, kultur och miljöfrågor och en utvecklad relation mellan kultur och folkbildning – det är områden som Västra Götalandsregionen gått i bräschen för.

 

- På många sätt är utredningens förslag i direkt samklang med hur vi arbetar, säger Lars Nordström (fp), kulturnämndens ordförande. Jag måste säga att det är glädjande att vi får så bra betyg för det vi gjort. Vi nämns ju som goda exemplet på de flesta områden.

 

Lars Nordström är också positiv till att regionen får ett större ansvar för att hantera de statliga bidragen. – Men, säger han, detta bara under förutsättning att staten kan leva upp till sina ekonomiska åtaganden. Någon administration av sänkta statsbidrag vill jag inte vara med om.

 



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) Kulturnämndens ordförande 0709-206839,
Conny Brännberg (kd), 1 v. ordförande: 0703-41 05 65, Johnny Nilsson (s), 2 v. ordförande: 0708-28 17 25, Kristian Berg, kulturchef 0702-97 23 22, Jenny Jernberg kommunikatör 0702-12 50 72


Läs meddelandet som PDF