Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-12-05 14:30


"Linking Initiatives" Svensk– indiskt kulturutbyte i Västra Götaland nästa vecka


Nästa vecka (8-12 december) kommer fem kulturaktörer från Bangalore i den indiska delstaten Karnataka till Västra Götaland för att träffa delar av det västsvenska kulturlivet. Syftet med utbytet är att lägga grunden till ett långsiktigt samarbete på kulturområdet inom framför allt smarta textilier, animation och storytelling.

2007 besökte en delegation av tjänstemän och politiker från Västra Götalandsregionen Bangalore i den indiska delstaten Karnataka – en av Indiens industriellt snabbast växande regioner och centrum för IT-utveckling – för att undersöka möjligheterna till ett långsiktigt utbyte på kulturområdet. Besöket visade på tydliga beröringspunkter med det västsvenska och att Karnataka har ett uppkäftigt och globalt medvetet kulturliv – betydligt mer än bara Bollywood! 

- Indien har idag en av de högsta tillväxterna i världen, en mycket välutbildad och procentuellt stor ung befolkning. Utbytet med Karnataka är inte bara av stor vikt för kulturen utan kan även betyda mycket för andra delar av Västra Götalands utveckling säger Lars Norström (fp) kulturnämndens ordförande.

Besöket inleds på Konsthallen i Göteborg den 8 december då cirka 70 inbjudna företrädare från regionens kulturliv hälsar gästerna välkomna. Under veckan som följer träffar de indiska representanterna olika verksamheter från kulturlivet i Västra Götaland, bland andra Textilhögskolan i Borås, Film i Väst, Riksteatern, Västarvet, Atalante och Göteborg Film Festival för att diskutera gemensamma beröringspunkter och framtida samarbeten. Torsdag den 11 december arrangerar kultursekretariatet ett seminarium om kultur och globalisering på Jonsereds Herrgård utanför Göteborg.

Från Karnataka/Bangalore kommer Prakash Belawadi filmproducent från Center for film and drama - en arena för allt från film till fri press och media, Arvind Lodoya och Mili Tarakan rektor respektive produktutvecklare inom smarta textiler från Srishti School of Art Design and Technology – den främsta skolan för visuell kommunikation, mode- och produktdesign samt nya media i Indien, Geeta Ramanujam verksamhetsledare för Kathalaya story telling och Jay Palazhy, Attakkalari konstnälig ledare för Center for movement arts – Bangalores enda riktigt experimentella dansinstitut som profilerat sig genom sina stora dansbiennaler och sin nyfikenhet för nya tekniker.


För mer information, kontakt med någon av gästerna eller för att bevaka något av besöken under veckan kontakta Jenny Jernberg, kommunikatör Kultursekretariatet. Telefon 0702-12 50 72.



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) Kulturnämndens ordförande 0709 -206839,
Kristian Berg Kulturchef 0702-972322, Jenny Jernberg kommunikatör 0702-125072


Läs meddelandet som PDF