Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-11-06 11:40


Miljoner att söka för kulturaktörer


Västra Götalandsregionen tar nu viktiga steg för att skapa bättre förutsättningar för kulturutövare att leva på sin kompetens. Satsningen innebär miljoner att söka för kulturaktörer och föreningar som vill ta tillvara kulturens drivkraft i den lokala utvecklingen i Västra Götaland.

Ansökningar i två steg
De medel som nu utlyses kommer att kunna sökas i två steg. Den första ansökningsomgången, som pågår till och med den 1 december, handlar om att söka medel till förstudier för affärsutveckling av så kallade kultursystem. Ett kultursystem innebär i praktiken att kulturaktörer samarbetar med andra samhällssektorer för att skapa en långsiktig, bärkraftig försörjning och lokal utveckling. Ett kultursystem utgår ifrån de unika lokala förhållandena och genom samarbetet ska nya produkter, erbjudande och tjänster utvecklas. Den första ansökningsomgången kommer att resultera i att 100 000 kronor vardera delas ut till 10 kulturaktörer, företag, föreningar eller nätverk inom kultur-, kulturarvs eller konsthantverksområdet.

I den andra ansökningsomgången, våren 2010, har de tio som fått stöd i steg ett, möjlighet att söka projektmedel för att utveckla och verkställa affärsutvecklingen av kultursystemet. Fem av dessa kommer då att få ytterligare upp till en miljon kronor under resterande del av programperioden 2010-2012 (se nedan).

En del i handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn
Kulturen har en stor betydelse för samhällsutvecklingen, för sysselsättning, regional utveckling och tillväxt. Satsningen är en del av Västra Götalandsregionens handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn som finansieras av och är framtaget i samarbete mellan kulturnämnden och regionutvecklingsnämnden. Syftet med satsningen är att:
- utveckla företagandet inom kulturområdet
- bättre ta tillvara kulturen som drivkraft i den lokala utvecklingen
- skapa bättre förutsättningar för aktörer att leva på sitt kulturutövande.

Programmet riktar sig i första hand till aktörer med en verksamhet som baserar sig på kultur- och hantverkskompetens. Handlingsprogrammet finns på www.vgregion.se/kulturnaring



Kontaktperson: Agneta Mårdsjö chef näringslivsutveckling tel 031-63 09 48
Annika Ottosson biträdande kulturchef tel 031-63 09 25 Anders Persson processledare handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn tel 070-671 78 73 Jenny Jernberg kommunikatör kultursekretariatet 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF