Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-03-31 10:00


Miljoner till utveckling av kultursystem


Västra Götalandsregionen beviljar nya medel för affärsutveckling av fem kultursystem. Syftet med satsningen är att ta tillvara kulturens drivkraft i den lokala utvecklingen och att skapa bättre förutsättningar för kulturutövare att leva på sin kompetens.

Kultursystemen består av kulturaktörer, utbildningar, organisationer och föreningar som samarbetar med andra samhällssektorer för att skapa en långsiktig, bärkraftig försörjning och lokal utveckling. Systemen får max en miljon under två år för affärsutvecklingen inom sina respektive områden och utifrån sina respektive förutsättningar. Flera av projekten diskuterar även finansiering med andra aktörer, som ett komplement till den grundfinansiering som Västra Götalandsregionen går in med.

"UR skog" vill ta fram produkter ur material från skogen som kan ge förutsättningar till nystart och utveckling av befintliga kulturföretag i Dalsland. Bland annat planerar man att starta ett produktionsbolag och stärka varumärket Dalsland med att ta fram unika profilprodukter ur skogen.

”Hammarkullen 365” syftar till att använda kulturen som en motor i utvecklingen av området. Man vill bland annat nischa området som en plats för det internationella köket och som internationellt centrum för alternativ kultur.

”Kultursystem.nu" vill genom samverkan föra fram BottnaGerlesborg som ett unikt besöksmål för kulturturism. Tanken är att skapa förutsättningar för hållbar ekoturism.

”Vallevägen världens vackraste väg” syftar till att öka besöksnäringen och därmed marknaden för kulturföretagen längs Vallevägen utmed Billingens nordvästra sida.

”Affärsutveckling i kultursystem” syftar till att utveckla kulturföretag genom entreprenörsutbildning och öka deras markand genom att stärka arrangemangen runt Falbygdens mat och kultur.

En del av handlingsprogramet för att näringsutveckla kultursektorn
Kulturen har en stor betydelse för samhällsutvecklingen, för sysselsättning, och för hållbar regional utveckling och tillväxt. Satsningen är en del av Västra Götalandsregionens handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn som finansieras av och är framtaget i samarbete mellan kulturnämnden och regionutvecklingsnämnden. Syftet med satsningen är att utveckla företagandet inom kulturområdet, bättre ta tillvara kulturen som drivkraft i den lokala utvecklingen och skapa bättre förutsättningar för aktörer att leva på sitt kulturutövande.
Programmet riktar sig i första hand till aktörer med en verksamhet som baserar sig på kultur- och hantverkskompetens.
 
Handlingsprogrammet finns att ladda ner på www.vgregion.se/kulturnaring



Kontaktperson: Jenny Jernberg informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72
nnika Ottosson biträdande kulturchef tel 031-63 09 25


Läs meddelandet som PDF