Som ett led i utmaningen att göra kulturarvet i Västra Götaland till en verklig resurs för invånarna och stärka museernas roll som kunskapskälla har kulturnämnden i Västra Götalandsregionen tagit fram förslag till nya samverkansavtal mellan regionen och Bohusläns museum och Västergötlands museum. Att utveckla museernas roll som samhällsaktörer i hela regionen har länge varit prioriterat i nämndens uppdrag till Västarvet, den regionala natur- och kulturarvsorganisationen.
– Från nationellt håll betraktas vi i Västra Götaland som föregångare när det gäller att samla resurserna och skapa nya kontaktytor gentemot medborgarna. Både Ansvarskommittén och den pågående kulturutredningen har pekat ut oss som föredömen och nu arbetar vi vidare i den riktningen, säger Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Västra Götalandsregionen har under en längre tid fört samtal med stiftarna av Västergötlands museum i Skara och Bohusläns museum i Uddevalla, och Regionstyrelsen har uppdragit till kulturnämnden att se över avtalen till museerna och föreslå förändringar för att utveckla verksamheten. I början av juni träffades samtliga stiftare för att diskutera olika synpunkter. Just nu finns förslag till nya avtal utskickade och Lars Nordström har gott hopp om att kunna hitta en gemensam lösning:
– Vårt mål är att museerna skall ha en fortsatt egen identitet och en egen museichef. Museet i Uddevalla är ju t.ex. ett av landets mest välbesökta regionala museer och de gör ett mycket bra arbete för Bohusläns kulturarv. Samtidigt måste alla museerna se till att samordna och utveckla verksamheten tillsammans med andra lärandeaktörer för att kunna fungera som relevant och efterfrågad kunskapsbank i vårt samhälle idag.
Charlotte Nordström, kommunalråd i Skara, säger i en kommentar att vi med intresse i kommunen tagit emot förslaget och kommer att konstruktivt titta på detta över sommaren.