Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-12-08 15:30


Nya åtgärder för tillgänglig kultur i Västra Götaland.


Idag beslutade Västra Götalandsregionens kulturnämnd om nya åtgärder för att göra kulturen tillgänglig för alla i Västra Götaland.  Nya resurser införs för anpassad information om kultur. Men även den geografiska tillgänglighet och mångfaldsperspektivet fortsätter att stärkas genom medel till nya utvecklingsprojekt och det regionala biografstödet.

Tillgänglig kultur för alla oavsett ålder, kön, funktion eller bostadsort är ett högt prioriterat mål i Västra Götalandsregionen. Nu prioriteras även informationen och nya resurser införs genom att verksamheten på Centrum för tillgänglig information – en del av förvaltningen Kultur i Väst breddas. Verksamheten blir en regional resurs för anpassad information – främst inom kultursektorn men även för andra delar av regionens verksamheter. Taltidningen ”Regiontidningen” kommer att fokusera på kulturmaterial och innehåll som riktar sig till barn och unga för att vara intressant för fler. Centrum för tillgänglig information kommer att fortsätta syntolka scenkonst och delar av den nuvarande produktionen av klipptidningar för synskadade kommer att finnas kvar men successivt avvecklas fram till och med 2011. Bakgrunden är en utredning som visar att behovet av så kallade klipptidningar som varit Centrum för tillgänglig informations främsta uppgift förändrats i takt med att medielandskapet förändrats. 2010 träder också en ny lag om tillgänglig information för alla med funktionsnedsättningar i kraft. Rådet för handikappfrågor och Synskadades riksförbund ställer sig bakom förslaget som idag fastslås av Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Projektmedel och biografstöd - viktiga pusselbitar för tillgängligheten
Projektmedlen är en viktig del för att stärka tillgängligheten till kulturen i olika aspekter. Det senaste året har andelen av medlen som går till projekt som berör hela Västra Götaland ökat från 20 till 32 %. Flera delregioner som inte tagit så stor del av projektmedlen tidigare som till exempel Skaraborg har ökat sin andel betydligt det gångna året. Bland de projekt som beviljas medel i dagens beslut finns flera som syftar till att stärka tillgängligheten i ett interkulturellt perspektiv, till exempel Mångkulturellt ljudboksbibliotek, Rydsmultikulti och Vårens mångfald. En kulturfestival för personer med intellektuella funktionshinder - en del av Göteborgs Kulturkalas 2010 får också regionalt stöd. Lokal samhällsutveckling, genusfrågor och utforskande av ny teknik och kultur är andra tydliga trender i höstens beslutsomgång. 
2009 infördes ett nytt regionalt biografstöd i Västra Götaland.

Biografstödet har hittills gått till biografer i 20 kommuner och anses både nationellt och regionalt vara ett intressant pionjärarbete för att utveckla biografen som mötesplats. I årets sista beslut får tolv nya biografer del av stödet som bland annat går till en filmklubb för barn och unga i lilla Edet och för att utveckla den redan mycket välbesökta biografen på Skaftö.

Övriga ärenden på kulturnämndens sammanträde
På kulturnämndens sammanträde beslutades också om ett bidrag på 300 000 kronor till Skara skolscen.

Fler ärenden som behandlades på sammanträdet finns att läsa i snabbprotokollet. 

Projektbeslutet finns som pdf under aktuellt på kulturens webbplats på vgregion.se  



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Annika Ottosson, tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen 031-63 09 25, Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF