Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-07-07 10:15


Positiva tongångar om koffertmodellen i Almedalen.


Under Almedalsveckan är den nya samverkansmodellen mellan region, kommun och stat i fokus. Kulturlivets aktörer är nu eniga om det här är en möjlighet att utveckla kulturens förutsättningar. Samverkansmodellen öppnar för en helhetssyn på kulturen där de nationella medlen kan användas mer strategiskt i framtiden.

Vid ett möte mellan Kulturrådet och de regioner som är först ut 2011 var parterna överens om att det framtida samarbetet kommer att bli konstruktivt och öppna för nya utvecklingsmöjligheter. De positiva tongångarna stöddes även under ett mycket välbesökt publikt seminarium med titeln "Vad händer när kulturbidragen läggs i koffert?"

Koffertmodellen skapar nya möjligheter för att de nationella kulturpolitiska målen ska få genomslag i det regionala arbetet. Men hur man gör för att nå målen är det den regionala och lokala nivån som ansvarar för. Regionerna får på det sättet ett större inflytande på genomförandet av den nationella kulturpolitiken. Men det är viktigt att inte ställa landsändar emot varandra och ha en tillit på dialogen mellan de olika parterna.

Frågan om den konstnärliga kvaliteten kommer att åsidosättas när regionerna och kommunerna får större inflytande diskuterades vid flera seminarier. Västra Götaland har dock redan inrättat ett konstnärligt råd och ska hitta en modell för att involvera de fria kulturlivet i ytterligare former.

– Det går inte att driva en regional kulturpolitik utan ett kvalitetsperspektiv säger Lars Nordström ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd och fortsätter; vi har alltid sett den konstnärliga kvaliteten som en grundläggande utgångspunkt för kulturpolitiken, men det är viktigt att inte ställa kvaliteten mot nyttan - det går hand i hand.

Det stora intresset för kulturseminarierna i Almedalen visar att frågorna har fått genomslag tack vare utredningarna – det bådar gott för framtiden.



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Kenneth Orrgren, tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen 070-523 39 35, Jenny Jernberg, informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF