Fästningsjubileum får 200 000 kr
Södra Bohusläns Turism beviljas 200 000 kr av regionens kulturnämnd för projektet Fästningarnas fest 2008. Carlstens och Bohus fästningar i Kungälvs kommun firar 350- respektive 700-årsjubileum 2008. Syftet med projektet är dels att skapa bra publika arrangemang runt färstningarna men också att utveckla fästningarnas betydelse för t ex kulturturism och näringsliv.
Kultursamverkan får 180 000 kr
Hjo, Tibro, Tidaholm och Karlsborgs kommuner som tidigare fått stöd i två år från regionen får nu också ett slutligt projektstöd på 180 000 kr för år tre. Projektet syftar till att utveckla samverkan på kulturområdet bland annat vad gäller arrangörsverksamhet.
Kultursamarbete med Indien
Kulturnämnden vill utveckla ett kultursamarbete under 2008 med Karnataka i Indien. Karnataka är en dynamisk region med många potentiella samarbetsområden anser nämnden. På kulturområdet finns intressanta partners både inom utbildningssektorn och bland de fria kulturaktörerna. I regionens största stad Bangalore finns flera svenska och skandinaviska företag som är intresserade av att delta i en framtida samverkan. Kulturnämnden avsatte 450 000 kr som bland annat ska användas till att anställa en projektledare i 6 månader som ska arbeta med att skapa nätverk, lägga grund för utbyten, arrangemang och långsiktigt samarbete.
Uppmärksammad kulturpolitik
Det ekonomiska resultatet 2007 för regionens kulturnämnd visar – med eget kapital inräknat – ett överskott på drygt 1,5 miljoner kr. Räknas eget kapital bort blir resultatet ett minus på 1,6 miljoner kr.
2007 var ett år då kulturnämnden ville öka barns och ungas möjligheter till eget skapande och inflytande på kulturområdet. Ett handlingsprogram, ”Barns och ungas kultur”, kommer att ligga till grund för hur arbetet ska utvecklas och bedrivas de närmaste åren.
Under 2007 gav nämnden uppdrag till 17 regionala kulturinstitutioner, 14 eftergymnasiala konstnärliga och hantverksskolor, 6 regiondrivna folkhögskolor samt ett 60- tal organisationer. Nämnden beviljade ca 16 miljoner kr till projekt framför allt inom det fria kulturlivet.
Kulturnämnden har dessutom varit mycket aktiv internationellt. På Europanivå har man framför allt drivit kulturturism-frågorna. Man har påbörjat dialog med Kina och Indien och utbytesprojektet med Mexiko har utvecklats ytterligare. På hemmaplan har nämnden permanentat mångkulturkonsulenten.
Kulturnämndens arbete har väckt uppmärksamhet utanför regionens gränser, bland annat har både den statliga Ansvarsutredningen och den pågående Kulturutredningen lyft fram kulturpolitiken i Västra Götaland som en kulturpolitik i framkant och som ett föredöme.
Tillsammans med de fyra kommunalförbunden i Västra Götaland har kulturnämnden utarbetat ett branschprogram med strategier för att utveckla kultur- och upplevelsenäringen. Nämnden har bidragit med medel till de lokala Tillväxtprogrammen för att lokalt förstärka arbetet med kultur som regional utvecklingsfaktor. I budgeten för 2008 har nämnden avsatt resurser motsvarande fyra tjänster, placerade på kommunalförbunden, som ska driva kulturfrågorna i arbetet med regional utveckling.
Nämnden har under året utvecklat en långsiktig plan för det industrihistoriska och maritima kulturarvet i Västra Götaland.
Konst och kultur bidrar i hög utsträckning till ett hållbart samhälle och det finns klara samband mellan kultur och folkhälsa, anser nämnden, som därför stött bildandet av Centrum för kultur och hälsa, en verksamhet som arbetar med att öka forskningen i Västra Götaland om kulturens roll i rehabilitering och tillfrisknande.