Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen tar ett ökat ansvar för spridningen av kvalitetsfilm i regionen. Genom ett utökat regionalt uppdrag till Göteborg Film Festival skall Bio Capitol tillsammans med andra biografer i Västra Götaland stärka sin roll som centrala aktörer för visning och debatt av kvalitetsfilm. Genom uppdraget stärker biograferna sin ställning som unika mötesplatser för film och rörlig bild i hela regionen.
– Vi i Kulturnämnden insåg redan i våras i samband med den plötsliga biografdöden, senast Bio Capitol och Royal i Göteborg, att vi har ett viktigt filmpolitiskt ansvar, säger Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
– När vi närmade oss frågan fick vi omgående positiva kommentarer från flera håll – ”äntligen någon som tar initiativ i visningsfrågan”, menade man. Vi är uppenbarligen inte ensamma om att anse att den här kulturformen, där man äter popcorn, inte är helt förkastlig.
Kulturnämndens beslut innebär att Göteborg Film Festival redan under 2008 får ett utökat uppdrag att bedriva filmvisning, seminarier och debatt för att öka tillgången till kvalitetsfilm i hela Västra Götaland. Nämnden avsätter en miljon kronor under innevarande år för filmfrämjande åtgärder. Under hösten skall man dessutom titta närmare på förutsättningarna att inrätta ett generellt regionalt biografstöd.
För två veckor sedan initierade Kulturnämnden ett rundabordssamtal med centrala aktörer inom hela visnings- och distributionssektorn. Runt bordet fanns representanter från biografägarna, distributörer, visningsorganisationer, högskola samt från Västra Götalandsregionens och Göteborgs kulturnämnder.
– Samtalet visar att det finns ett stort engagemang i biograffrågan och en vilja att gemensamt lyfta visnings- och distributionsfrågorna. Inte minst på kommunal nivå är biografen fortsatt en viktig mötesplats – digitaliseringsfrågan och möjligheten att sprida film och kulturarrangemang runtom i regionen är av ovärderlig infrastrukturell betydelse, inte minst för de mindre kommunerna i Västra Götaland, säger Lars Nordström.
– I Kulturnämnden lägger vi ungefär hundra miljoner kronor varje år på museer för att vårda ett kulturarv; för att vi skall lära oss hur historien har sett ut och förstå vår samtid. Det är kulturpolitiskt helt legitimt. Men vi kan också fråga oss: Vilket kulturarv är värt att bevara inom filmen? Jag vill alltså slå ett slag för bevarandedimensionen och för människors vilja att fortsatt se film tillsammans med andra.
Stöd till enskilda biografägare är viktigt för att behålla den mångfald av mötesplatser som annars riskerar att försvinna inom snar framtid. Att kunna bidra till digitaliseringen är ett sätt att göra dessa platser relevanta för nya målgrupper.
– Vi ser stora möjligheter att på detta sätt låta ny publik få tillgång till kulturens arenor – se bara på försöken att sända opera från Metropolitan rakt in i biosalongen. Tänk att sitta i Nossebro och ta del av en föreställning från New York, då har man på allvar börjat använda den nya teknikens möjligheter, säger Lars Nordström.
Västra Götalandsregionen har sedan flera år etablerat sig som en kraftfull aktör när det gäller samproduktion av spelfilm och, på senare tid, TV-drama. Genom Film i Västs etablering i Trollhättan har ett tydligt kluster med företag i film- och mediebranschen växt fram. Västra Götaland är en region som utmärker sig på produktionsområdet, men också på visningsområdet genom Göteborgs filmfestival, som växt från att vara en viktig publikfestival till att också bli en festival för – främst den nordiska – filmbranschen.
– Att kunna se och uppleva god kvalitetsfilm året runt är en självklarhet i en region som vill visa framfötterna på filmområdet. Att gå på bio handlar inte enbart om att mätta behovet av rörlig bild utan lika mycket om själva biobesöket som upplevelse – det handlar både om tittandet och sittandet, säger Lars Nordström