Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-06-03 14:15


Regionens kultur- och arbetsstipendier utdelades idag


Västra Götalandsregionens kulturnämnd delade ut kultur- och arbetsstipendier idag - traditionsenligt vid sitt sista möte före sommaren. Ceremonin hölls på Brew House i Göteborg. Den sammanlagda stipendiesumman på drygt 1 miljon kr fördelades på 25 stipendiater från Västra Götaland som professionellt arbetar inom kulturområdet.

Mariam Wallentin, från Wildbirds & Peacedrums, stod för de musikaliska inslagen. De specialtillverkade diplomen har i år utformats av göteborgskonstnären Helena Roos.

 

Tolv kulturstipendiater får 20 000 kr vardera (kulturnämndens motivering inom citattecken):

Victoria Alarik, Göteborg, dans

”En dansens ambassadör; både som utövande koreograf och dansare, men även i rollen av entreprenör, styrelseledamot och idéutvecklare: Victoria Alarik förenar allt detta i en enda kropp och hjärna. En betydelsefull företrädare för danskonstens utveckling i ett brett spektrum.”

 

Bernt Andersson, Göteborg, musik

”En västsvensk dragspelskung som sällan ligger på latsidan – Bernt Andersson är en aftonstjärna som med stark lyskraft förtrollar sin publik. Ständigt närvarande i media och älskad av många, såväl musikvänner som framstående musiker, är Bernt en artist som många vill ha spelat med och alla vill lyssna till.”

 

Line Bergseth, Ed, konst

”Frön, blad, blommors liv och existens – från den spröda startpunkten i jorden till fullt utvecklad blomsterprakt och allt däremellan. Line Bergseth iakttar, samlar information, katalogiserar och avbildar detta fortlöpande universum i sitt rika och unika konstnärskap, vilket konsekvent ifrågasätter våra ögons verklighet i relation till kollektiva minnen och alla våra sinnen.”

 

Tony Blomdahl, Göteborg, musik

”Barnopera och hård metall. Sladdar och mixerbord. Ljud och oljud. Motörhead och Läder. Tony Blomdahl – kompositör, musiker, improvisatör och organisatör – omfattar och omfamnar allt detta och mycket mera därtill. Ett dynamiskt, elektriskt och absolut nödvändigt inslag i det samtida musiklivet.”

 

Peder Josefsson, Uddevalla, konst

”Peder Josefsson har ett över 40-årigt mångsidigt och fascinerande konstnärskap bakom sig, och är fortfarande lika aktuell och behövlig i nuet. I stora målningar frammanar han färgernas egen musik, och förklarar själv sitt måleri med att han alltid söker en ton, som kan komma från ett ljud, en färg eller en rörelse.”

 

Robert Kiboy, Göteborg, musik

”Robert Kiboy är lika stor som Justin Timberlake. I Östafrika. Han är göteborgaren från Kenya som legat etta på MTV Afrika. Hemma i Angered gör han starka avtryck i det svenska musiklivet i sin roll som producent – en artist som gör en viktig insats som mentor och förebild för unga idag.”

 

Hossein Mahini, Västra Frölunda, film

”En eldsjäl som lever i exil – så har Hossein Mahini genom sitt oförtröttliga engagemang i sjutton år svarat för Sveriges enda exilfilmsfestival. En brobyggare mellan människor i exil och kulturlivet i Västra Götalandsregionen, inte minst genom ett starkt engagemang i kvinnors situation. Det har äntligen blivit dags att hylla Hossein Mahini!”

 

Anna Mattsson, Göteborg, litteratur

”Hur ser världen ut från de utsattas skuggbänk? Anna Mattssons författarskap vänder på stenarna och skildrar envist den egna utsattheten och andras - i prosa, lyrik och översättningar. Och plötsligt får allt vi lärt oss om kulturskillnader en ny dimension när vi inser att utsattheten i det svenska folkhemmets flickrum inte är ett dugg annorlunda än på andra platser i världen.”

 

Mandana Moghaddam, Göteborg, konst

”En svidande samhällskritik komprimerad till sex meter hårfläta med röda band: så skulpterar konstnären Mandana Moghaddam såväl folksagans som samtidens kvinnovåld i en rad verk där håret mist all sin estetiska kraft och blivit subversivt sprängstoff. En häpnadsväckande konstnär med stark integritet som bara precis inlett sin odyssé på de internationella konstscenerna.”

 

Anna Persson, Partille, konst

”Anna Persson rör sig fritt och alldeles självklart mellan tekniker och uttryck; videor, skulpturer, akvareller och måleri. Hennes konstbygge är en fortlöpande historia om livet, hemmet, händelserna runt omkring oss och allt vad det innebär att vara människa här och nu. Alltid skildrat med förbluffande lekfullhet i kombination med ett stort mått konstnärlig precision och skärpa.”

 

Lisen Rylander, Göteborg, musik

”En improvisationens mästarinna där det oväntade ges tillfälle att uppstå i stunden.  Lisen Rylander är en genreobestämd musiker som ständigt och nyfiket utmanar sitt eget konstnärskap genom nya samarbeten och konstellationer. Som instrumentalist och improvisationsmusiker en förebild för många kvinnor och människor världen över.”

 

Arde-Shir Seradj, Angered, film

”Arde-Shir Seradj har i sina filmer skildrat såväl udda existenser som den psykiatriska miljön i Sverige under 1800-talets slut på ett mycket personligt sätt. Arde-Shir Seradj är en nyfiken filmare som valt dokumentärfilmen som sitt uttrycksmedel därför att han vill fånga verkligheten som den är i all dess utsatthet och förunderlighet.”

 

Arbetsstipendier

 

En professionell jury har föreslagit de sex arbetsstipendiaterna. I juryn ingår Mårten Castenfors – konst,  Päivi Ernqvist - konsthantverk och design, Ulf Karl Olov Nilsson – litteratur, Anna Takanen - teater, scenkonst och film, Magnus Andersson – musik samt Vicky Sverkersson – dans. Stipendiaterna som får 100 000 kr var är (kulturnämndens motivering inom citattecken):

 

Elisabet Eriksson, Göteborg, konst

”Elisabet Eriksson har som få förmågan att sammanföra teckning, måleri och brodyr till en hejdlös helhet. Erikssons vildsinta berättelse tar spjärn i det absolut privata som via konstnärlig gestaltning tar klivet ut i en intressant allmänning. Eriksson ger oss, med stygn, färg och form, bångstyriga historier som tar oss med på en resa med ett icke gissningsbart och alldeles okänt slut.”

 

Claes Hake, Göteborg, konst

”Med drygt fyrtio års verksamhet bakom sig styr Claes Hake fortfarande sitt livsverk med en suverän elegans. Monumental skulptur i granit, måleri med färgpigment eller tusch på papper - oavsett uttrycksmedel är Hakes omisskännliga konstnärliga signatur närvarande. Hake förvånar fortfarande med denna sin unika förmåga att i ett synnerligen rikt konstnärskap vitalisera både det offentliga som det museala rummet.”

 

Gunnar D. Hansson, Göteborg, litteratur

”Gunnar D Hansson är en litteraturens allt i allo: översättare, lärare, poet, essäist, skriftställare och forskare. Hyperbildat folklig och universellt provinsiell har han tagit sig an det stora i det lilla eller det lilla i det stora och till och med utvecklat en egen genre: den lyriska monografin, med dess osannolika blandning av faktisk sakkunskap och poetisk förslagenhet. Och även i det senaste samarbetet, tegelstensantologin "Texter - från Sapfo till Strindberg" finns den för honom så karaktäristiska "motsats till nostalgi som är ett slags saklighet bakåt".”

 

Lotta Lotass, Göteborg, litteratur

”Lotta Lotass fortsätter presentera ett eget och alldeles unikt författarskap. Hon verkar genom att låta språket stå i centrum för det dramatiska uttrycket och använder repliken som en spjutspets oavsett om hon skriver poesi, prosa eller dramatik. Repliken som ett avklädande, en aktiv länk in i människors inre landskap; repliken som med sin musikaliska pregnans leder handlingen framåt och talar till oss alla med Lotta Lotass alldeles egen språkdräkt.”

 

Gun Lund, Göteborg, dans, koreografi

”Gun Lund är en pionjär inom svensk danskonst och har en alldeles speciell plats på gränsen mellan konst och vetenskap där konstverket ger mottagaren nya sublima intryck som blir till avtryck. Hennes engagemang för danskonsten i västsverige ses också i de levande scener hon varit med och arbetat fram. Den unga generationens dansare har i Gun Lund en mycket inspirerande mentor som kommer att fortsätta förvåna, undersöka, utveckla och fördjupa sina idéer och koncept – helt i enighet med kvantfysikens rörelser.”

 

Mattias Nilsson, Göteborg, formgivning, musik, entreprenörskap

”Formgivare, entreprenör, organisatör och diplomerad glädjespridare – med en aldrig sviktande fingertoppskänslighet skapas i Mattias Nilssons laboratorium såväl skivomslag och papperskonst som musikfestivaler och konserter; alltid med Nilssons absoluta form- och trendsäkra formgivning och presentation. Konst-, design- och musiksverige applåderar och väntar på nya, oväntade innovationer.”

 

Skaraborgsstipendiet

Fyra stipendiater från Skaraborg får dela på den totala summan på 20 000 kr. 5 000 kr var till:

Steve Jehu Batangouna, Skövde, konst, Andreas Josefsson, Mariestad, musik, Therese Larsson, Skövde, teater, Mats Svensson, Skövde, konst

 

Motivering:

”Publiken behöver många möjligheter att möta musiker, bildkonstnärer och artister. I år går Skaraborgsstipendiet till två arrangörer - Andreas Josefsson och Therese Larsson, som skapar föreställningar, trubaduraftnar och spelningar. Utan detta på många sätt oegennyttiga arbete skulle Skaraborg och hela Västra Götaland vara mycket fattigare på kulturupplevelser. Samtidigt delas stipendiet med två konstnärer - Mats Svensson och Steve Jehu Batangouna, som genom sitt konstnärliga arbete i den västgötska vardagen och i de internationella sammanhangen ger bildkonsten en framträdande plats i regionen.”

 

Design med omtanke:

Följande stipendiater får 100 000 kr respektive 50 000 kr var (kulturnämndens motivering inom citattecken):

 

Iréne Stewart-Claesson, Göteborg

”Vad händer med våra offentliga rum efter mörkrets inbrott?  I Iréne Stewart Claessons vision skulpteras stadsrummet med hjälp av upplevelsebelysning baserad på solcellsteknik - en ny, upplyst värld och en ljusnande framtid med hållbara förtecken.”

 

Malin Åberg och Kristina Åberg, Göteborg

”En dubbeltimme behovs- och hållbarhetsanalys mellan matematiklektionen och idrottspasset - så kan det se ut när design med omtanke-metodiken flyttar in i klassrummet hos morgondagens designbeställare. Med pedagogiska verktyg vill Malin och Kristina Åberg fokusera på unga människors förmåga att skapa hållbara miljöer – i dag och i morgon.”



Kontaktperson: Kristian Berg, kulturchef, 0702 - 97 23 22
Dan Fröberg, handläggare, 0702 - 42 50 49


Läs meddelandet som PDF