Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-10-02 08:00


Gångavstånd till samtidskonsten - Skövde först ut i nytt regionalt samarbete


Skövde blir först ut i ett nytt samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Riksutställningar. På lördag blir det gångavstånd till samtidskonsten.

Ett av målen i den regionala kulturpolitiken är att ge alla invånare i Västra Götaland lika tillgång till kulturens resurser. På lördag får skövdeborna promenadavstånd till Mobila rummet, en rullande konsthall som under hösten kommer att trafikera Västra Götaland genom ett nytt samarbete mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Riksutställningar.

Den amerikanska filmstjärnan Meryl Streep pryder den mobila konsthallen när den rullar in på Hertig Johans torg i Skövde på lördag. Det är konstnären Candice Breitz som i videoinstallationen ”Her” kommenterar samtiden via populärkulturens ikoner. Det är världspremiär för det rullande formatet, och inne i den mobila konsthallen presenteras Meryl Streep i olika kvinnoroller på sju skärmar.

– Samarbetet med Riksutställningar innebär att fler invånare i vår region kan ta del av internationellt betydelsefull samtidskonst, det är vi glada över, säger Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

- Det innebär också att vi ligger steget före när det gäller att förse den nationella kulturpolitiken med regional förnyelse. Genom det här samarbetet konkretiserar vi kulturpropositionens idéer om Riksutställningars samverkan med regionala kulturinstitutioner och förekommer den nationella kulturpolitiken, säger Nordström.

Ingemar Arnesson, chef för Skövde konstmuseum och värd för utställningspremiären, har i samarbete med konstkonsulenter och Riksutställningar planerat pedagogiska visningar kring verket, med specialsatsningar på gymnasieskolan.

– Alla unga människor påverkas av vad populärkulturen gör med våra könsroller, och för Skövde som har ett specialuppdrag kring konst och genus känns det extra roligt att kunna belysa de frågorna med hjälp av Candice Breitz, säger Arnesson.

Utställningen invigs i närvaro av konstnären nu på lördag klockan 13. Det mobila rummet turnerar sedan vidare i Västra Götaland under hösten. Efter Skövde väntar Karlsborg, Gullspång, Göteborg (Bergsjön), Ulricehamn och Strömstad.



Kontaktperson: Lars Nordström, ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0709-20 68 39,
Conny Brännberg, 1 vice ordförande, 0703-41 05 65, Kristian Berg, kulturchef, 0702-97 23 22, eller Ylva Gustafsson, kulturutvecklare, 0709-74 71 22.


Läs meddelandet som PDF