Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-01-26 08:50


Startskott för Beyond Bollywood Västra Götaland


Den 1 februari, under Göteborg International Film Festival går startskottet för Beyond Bollywood Västra Götaland. Sen väntar indisk film, dans och berättarfestival under nästan ett år. Satsningen är en del av Västra Götalandsregionens kultursamarbete med Indien.

2008 tecknade Västra Götalandsregionen ett avtal om kultursamarbete med den indiska delstaten Karnataka. Stora delar av kulturlivet inledde utbyten med indiska kollegor och nu börjar det synas på scener och mötesplatser i Västra Götaland.

En viktig samarbetspartner är Världskulturmuseet i Göteborg som huserar flera av arrangemangen och fortsätter museets Bollywood-utställning med Beyond Bollywood.

Programmet på Göteborgs filmfestival är i år kryddat med visningar, seminarier och samtal om indisk film bortom Bollywoodproduktionerna. Flera indiska filmskapare gästar festivalen och på Världskulturmuseet kan man möta Girish Kasaravalli som anses vara en av Indiens mest betydande regissörer.

I mars kommer den moderna indiska danstruppen Attakkalari, som har turnerat i Asien och Europa och var en del av Venedigbiennalen år 2006 till Vara konserthus och Världskulturmuseet med den gränsöverskridande föreställningen Chronotopia. Workshops och en digital installation om den klassiska indiska dansen Bharatanatyam står också på programmet.

Den 28-31 oktober planeras en berättarfestival i samarbete med Institutionen för pedagogik och didaktik vid Göteborgs universitet. Då kommer historieberättare från storytellingorganisationen Kathalaya i Bangalore för att hålla lärarfortbildning och seminarier i berättandets svåra konst. I festivalen ingår också en publik del som kommer att sätta spår på flera håll i Västra Götaland. 2011 planeras en motsvarande festival i Karnataka - då med temat nordiskt berättande.

I samarbetet ingår också Filmhögskolan från Göteborgs universitet, som besökte Bangalore i december och träffade där bland annat Prakash Belawadi, regissör och journalist från Bangalore för att utveckla samarbetet på plats.

– Indien är världens största filmproducent, men det som produceras bortom Bollywood måste också få en plats i ljuset, säger Prakash Belawadi, som gästar Göteborg under filmfestivalen för att prata om tillståndet i den indiska filmindustrin.

För att utveckla filmutbildningarna har Prakash Belawadi planer på att starta en filmskola i Bangalore i samarbete med Filmhögskolan vid Göteborgs universitet.

Mer information om arrangemangen under Beyond Bollywood:
Världskulturmuseet
Göteborg International Film Festival
Vara Konserthus

Mer information om Västra Götalandsregionens kultursamarbete med Indien http://www.vgregion.se/kultur



Kontaktperson: Ylva Gustafsson kulturutvecklare Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-974 71 22
Jenny Jernberg kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72 Anna Mighetto kommunikationsansvarig Världskulturmuseet 073-045 66 38


Läs meddelandet som PDF