Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-09-13 14:30


Kulturens detaljbudget 2008

Stor satsning på Barn och unga


Den regionala kulturbudgeten för 2008 fastställdes idag av kulturnämnden. Budgeten är uppräknad med drygt 51 miljoner kr jämfört med 2007. Flertalet kulturverksamheter har fått en generell uppräkning med 3 procent jämfört med förra året. Men årets kulturbudget innehåller betydligt större och fokuserade satsningar till några prioriterade områden.

– Det här är en expansiv kulturbudget. Framför allt gör vi en rejäl satsning på barn och unga. Vi satsar också ytterligare på samverkan med kommunerna i Västra Götaland med syfte att sprida de regionala kulturpengarna så att de gör nytta på ett bra sätt och vi ökar stödet till olika kulturprojekt, säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström, fp.

Den största satsningen, totalt 11 miljoner kr, går till området Barn och Unga och syftar till att på olika sätt öka denna grupps tillgänglighet till och delaktighet i regionens kultur. Satsningen innehåller bl.a. fri entré på regionens museer t o m 25 år. Det gäller  Lödöse, Vitlycke, Naturhistoriska, Forsvik och Västergötlands museum. 2 miljoner kr satsas på ökad tillgänglighet för barn och unga på Nordiska akvarellmuseet, Borås textilmuseum, Innovatum och Läckö.

För att öka tillgängligheten för grund- och gymnasieskoleelever till regionens kulturresurser förstärks budgetposten Arrangörsstödet med 5 miljoner kr.

I satsningen ingår medel till ett pilotprojekt om barns och ungas eget berättande. Barns och ungas egna berättelser och berättande samt deras kritiska förmåga ska utvecklas med hjälp av författare, dramaturger, illustratörer, m fl. En essäfond för unga inrättas. Detta är en ny verksamhet och ett nytt område för Västra Götaland som hittills varit svagt på litteraturområdet.

Stödet till de politiska ungdomsförbunden ökar med 1,3 miljoner kr. Stödet har under flera år legat helt stilla.

Slutligen permanentas arkitekturkonsulenten för barn och unga.

Kultur som tillväxtfaktor. Kulturnämnden vill i samarbete med kommunförbunden, öka kulturens roll för tillväxten i Västra Götaland.  Därför satsar nämnden 4 miljoner kr för att de regionala tillväxtprogrammen bättre ska ta tillvara utvecklingskraften i kulturen.
 
Helt fri entré på ytterligare tre platser – Lödöse museum, Västergötlands museum i Skara och Vitlycke museum. Kulturnämnden vill inleda en försöksverksamhet på tre år som beräknas kosta 1,75 miljoner kr. Syftet är att stärka besöksmål utanför Göteborg.

Mångkulturkonsulentens verksamhet etableras permanent. Västra Götalandsregionen är först i landet med att omvandla integrationsarbetet från tillfälliga projekt till långsiktigt arbete. Verksamheten budgeteras till 1,5 miljoner kr.

Nämnden prioriterar internationella kontakter - nya nätverk och utökad gästateljéverksamhet-och förstärker budgeten med 1 miljon kr. En utökning av gästateljéverksamheten planeras med ytterligare en plats eventuellt i Alexandria.

Nya handlingsprogram inom områdena Livslångt lärande, Barn och unga  samt Industriella och maritima arv,  kommer att antas av regionen under början av 2008 och ska då börja implementeras. För detta arbete satsas 1 miljon kr per program.

 

Det svensk-norska samarbetsprojektet Mottagelsen får 150 000 kr av regionenas kulturnämnd för att genomföra en dans- och multimediaföreställning inom ramen för Göteborg-Oslosamarbetet under beteckningen E6 Dans. Tidigare har gemensamma satsningar gjorts under rubrikerna E6 Art, E6 Craft och E6 Ord. Produktionen ska turnera i Norge och i Västra Götaland bl a Strömstad, Uddevalla och Skärhamn.

Biblioseum i Tranemo är en ny verksamhet som är sprungen ur nyskapande idéer om hur bibliotek, arkiv och museiverksamhet kan samverka, inte bara med varandra utan också med andra funktioner i samhället, arbetsförmedling, turismen, näringslivet osv  Tanken är Biblioseum ska vara en aktiv och viktig part i utvecklingen av Tranemo på flera områden. Biblioseum är en banbrytande verksamhet och en blivande stark resurs ur ett regionalt perspektiv. Kulturnämnden anslog därför 600 000 kr till Tranemo kommun för att under 2008 utarbeta förslag till former för ett långsiktigt regionalt uppdrag för Biblioseum och att påbörja det arbetet.

Halmens Hus i Bengtsfors är Nordens enda stråmuseum och man arbetar för att bevara och förnya detta kulturarv. Halmens Hus vill forska och utveckla nya produkter med halmen som bas med målet att bli ett europeiskt kunskapscentrum på området. Kulturnämnden anslog 200 000 kr som bidrag till utvecklingsarbetet.

Snickarteatern/Folkteatern Skaraborg beviljades totalt 1,5 miljoner kr i projektstöd för 2007 och 2008 till projektet Folkarvet, ett samarbete med regionens kulturarvsförvaltning Västarvet. Projektet resulterade i sommarens teaterproduktion Gjuta Varg som spelats i Forsvik. Trots att den produktionen gick med förlust vill kulturnämnden stödja fortsättningen av samarbetet mellan Snickarteatern/Folkteatern Skaraborg och Västarvet och beviljar alltså projektstöd för både 2007 och 2008.



Kontaktperson: Lars Nordström, ordförande, fp: 0709-20 68 39, Conny Brännberg, 1 v ordförande, kd: 0703-41 05 65, Johnny Nilsson, 2 v ordförande, s: 0708-28 17 25 ellerKristian Berg, kulturchef: 0702-97 23 22


Läs meddelandet som PDF