Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-11-27 11:00


Större lokalt självbestämmande gagnar kulturens roll i samhällsutvecklingen.


Gräv där du står och låt kulturen utvecklas från platsens egna förutsättningar. Använd och lyssna på människor som finns i din närhet för att kulturen ska bli en integrerad del av samhället. Det var det klara budskapet när drygt 400 personer träffades i Göteborg för att diskutera kulturens roll i samhällsutvecklingen.

I skenet av de aktuella händelserna på Saab i Trollhättan påminde ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnden Lars Nordström (FP) att kulturen är det som är stabilt och beständigt genom tiderna.

- Det är också den sektor som vi kan bestämma över lokalt och är även ett av de områden som inte påverkas negativt av globaliseringen. Sist det knakade i Trollhättan kom Film i Väst och Innovatum. Det vore förfärligt om Saab försvann, men nya verksamheter kommer att spira sa Lars Nordström i sin inledning.

Det lokala självbestämandet följde som en röd tråd under konferensen som är den andra i raden i en serie av tre. Den framtida så kallade portföljmodellen som ger regioner och kommuner större rätt att bestämma över de nationella medlen till kultur var en extrainsatt punkt i programmet. Västra Götalandsregionens kulturnämnd planerar att införa ett konstnärligt råd, utnyttja kommunalförbundens kulturdelegationer och att föra en särskild dialog med bland annat Göteborgs kommun.

- Det här är en ny regional kultursyn som kan bli en intressant utveckling för oss alla som kulturkonsumenter och kulturaktörer sa Lars Nordström.

Konferensen inleddes med att Iki Gonzales Magnusson överraskade publiken med att dansa hip-hop i en rullstol. Ikis dans är en del av projektet Utopia som jobbar för att kulturen verkligen ska vara för alla oavsett bakgrund, kön och funktion. Kultur för alla följde sedan som ett genomgående tema under dagen. Fanny Danielsson, regissör och producent påminde till exempel om att det finns många talanger i Västra Götaland.

- Ta inte hit Michael Winterbottom nästa gång – exportera er själva till Hollywood istället, uppmanade hon.

Som ett exempel på lokal kulturutveckling som har engagerat stora delar av medborgarna i kommunen är Retroprojektet i Essunga som presenterades av två kommunutvecklare - dagen till ära iklädda tidstypiska 50 och 70-talskläder.

Lennart Nilsson från SOM-institutet som har genomfört undersökningar av medborgarnas syn på kulturen i Västra Götaland i tio år påminde om att det finns en ganska stor potentiell publik – personer som inte har besökt kulturinstitutionerna men som gärna skulle vilja.

Dagen avslutades med en kulturpolitisk debatt mellan Leif Pagrotsky (S) och Cecilia Magnusson (M) med en ambition att vaska fram skillnaderna mellan de båda blocken.
Fri entré på muséerna och upphovsrätten var frågor som debattörerna trodde kunde bli valfrågor. Mentometerundersökningen som följde debatten visade däremot att deltagarna inte var övertygade om att kultur kommer att bli valfråga i kommunerna 2010.

Mentometerundersökningar genomfördes efter varje pass på konferensen och kommer att presenteras i en rapport på webbplatsen vgregion.se/kultur inom kort.


Fakta:
Konferensen Kulturens roll i samhällsutvecklingen genomfördes onsdag 25 november på Hotell 11 i Göteborg. Konferensen arrangeras av Kultur i Väst och Västarvet på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Inbjudan går till politiker och tjänstemän från samtliga kommuner i Västra Götaland, andra regioner och på nationellt plan.

Läs mer på www.vgregion.se/kultur



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39
Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22 Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF