Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-10-19 16:00


Svenska Publishingpriset till ;kultur för tredje gången.


Det börjar bli en vana. Västra Götalandsregionens årsskrift ;kultur har i dagarna belönats med Svenska Publishingpriset för tredje gången. Juryns motivering var en av de finaste i skriftens prishistoria.

”För en fantastisk dokumentation som med utmärkta texter och bilder beskriver en levande verksamhet. En kulturgärning!” Så sammanfattade juryn sin motivering av det senaste numret där läsarna tas med på en omfattande resa i kulturens fotspår i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd driver en kulturpolitik som syftar till att stärka mångfalden i kulturlivet och bidra till att alla invånare i Västra Götaland har tillgång till en kultur med både spets och bredd. Skriften ;kultur blixtbelyser en rad händelser i regionens rika kulturliv som pågår dygnet runt. Årets upplaga bjuder bland annat på kulturspaning i Gullspång, intervjuer om kreativitet och innovation med bland andra Vladimir Sucha, Eu:s direktör för generaldirektoratet för kultur & utbildning och 2008 års regionala kulturpristagare Carin Mannheimer, den berättar om biografens framtid i Bengtsfors och dess roll som ny operascen i Alingsås och om hur en broderad bokbuss kan bli en del av så kallad Cultural planning i Mark.

Svenska Publishingpriset delas ut av tidskriften Populär kommunikation och premierar bidrag som ”vid sidan av en god grafisk form och en välgjord typografi lockar till läsning tack vare ett tydligt och synligt budskap, ett informativt innehåll, en god målgruppsanpassning och en tydlig identitet.” Priset delades i år ut för sextonde året. ;kultur var nominerad i klassen infomagasin.”

Redaktionen för ;kultur består av Anders Franck (projektledare och redaktör), Magnus Bergström, Bergström & Co (AD), Ylva Gustafsson, Jenny Jernberg och Annika Ottosson, Västra Götalandsregionens kultursekretariat, David Björklund, Mats Fahlgren, Susanne Jansson och Pia Naurin. Fotografer representerade i årets nummer är bland andra Albert Wiking, Sören Håkanlind och Kristin Lidell. 

Ansvarig utgivare: Västra Götalandsregionens kultursekretariat. Skriften kan beställas via Västra Götalandsregionens adress- och distributionscentrum.  



Kontaktperson: Anders Franck, redaktör ;kultur 070-855 50 90
Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Jenny Jernberg, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF