Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-01-17 16:30


Moms-beslutet

Utvecklingsarbetet på kulturinstitutionerna hämmas


Det är framför allt utvecklingsarbete och personalvårdande satsningar som drabbas av att staten drar ner på statsbidragen till de regionala scenkonstinstitutionerna.

Det framgår av de enkätsvar som igår sändes till Statens Kulturråd från Göteborgsoperan, Symfonikerna, Folkteatern och Västsvenska Teater och Dans AB.

I ett följebrev från regionens kulturchef Kerstin Quentzer betonas att de regionala scenkonstinstitutionerna befinner sig i ett dynamiskt och omfattande utvecklingsarbete som ålagts dem av såväl regionens kulturnämnd som staten och som institutionerna engagerat har ställt upp på. "Det är utomordentligt olyckligt att i ett sådant läge oförmodat och i årets sista skälvande timmar kraftigt försämra verksamheternas planeringsförutsättningar", heter det i brevet.

Utvecklingsarbetet består framför allt i satsningar på att förbättra jämställdhet, mångfald, tillgänglighet och utbudet för barn och unga.

- Dessa satsningar är kulturpolitiskt mycket viktiga, säger Ann-Charlott Eklund, ansvarig för scenkonstfrågorna vid regionens kultursekretariat. Institutionerna ska på kulturnämndens uppdrag arbeta med den här typen av frågor, som är högt prioriterade. Den utökade ramen hade kunnat ge mer utrymme för risktagande och nyskapande satsningar inom dessa kulturpolitiskt viktiga områden.

Förra sommaren fick många av landets teatrar och konserthus beskedet att inbetald moms på sammanlagt 380 miljoner kronor skulle återbetalas. En tvist om momsen som pågått mellan Skatteverket och Göteborgsoperan sedan 2000 hade till sist avgjorts i EU-domstolen. Avgörandet innebar ett betydande tillskott till de berörda institutionernas budgetar. Men regeringen beslöt oväntat den 21 december i fjol att statsbidragen till dem som får tillbaka momsen ska anpassas så att effekterna av beslutet om momsen neutraliseras, dvs det institutionerna får tillbaka i moms drar i stället staten av i statsbidrag.

Utvecklingsarbetet hämmas

För Göteborgs Symfoniker innebär detta en direkt påverkan för verksamheten 2007. Speciellt drabbas arbetet för att öka barns och ungas tillgänglighet till kultur men också jämställdhetsprojekt, mångkulturprojekt och tillgänglighetsprojekt. Dessutom äventyras ett antal innovativa projekt som planeras i samarbete med nye dirigenten Gustavo Dudamel.

Västsvenska teater och Dans AB har planer på en utökad satsning på marknadsföring bl a i samband med att man byter namn. Teatern har också planerat för kompetensutveckling och friskvårdssatsningar för personalen. Dessa satsningar äventyras och bolaget tvingas till omprioriteringar.

För Göteborgsoperans del försvinner möjligheten att täcka upp förluster för 2007. Ett minskat statsbidrag får konsenkvenser för planerade produktioner och verksamheten i stort påverkas. Också här får man omprioritera planer på kompetensutveckling för personalen, tekniska investeringar och satsningar på barn och ungdomsverksamheten.

Folkteatern i Göteborg drabbas extra hårt då teaterhuset ska genomgå en omfattande renovering under 2007 och 2008 samtidigt som teatern fortsätter sin verksamhet som turnerande teater. Momspengarna skulle delvis finansiera de ökade omställningskostnaderna och den framtida hyreshöjningen.

Det sena beslutet medför stora problem för institutionerna då alla juridiskt bindande avtal och kontrakt för 2007 med t ex regissörer och skådespelare varit ingågna sedan länge.

Statens Kulturråd ska nu analysera samtliga enkätsvar och rapportera till regeringen vilka konsekvenserna blir för landets scenkonstinstitutioner.



Kontaktperson: Kerstin Quentzer, tfn 0522-67 08 12
Ann-Charlott Eklund, tfn 0522-67 08 09


Läs meddelandet som PDF